Finska: Trećina birača glasala unaprijed

Prema posljednjoj anketi, agrarna stranka Centar pobijedila bi s 23 odsto glasova, ispred socijal-demokrata i konzervativaca koji bi osvojili oko 17 odsto i evroskeptične, desničarske Stranke pravih Finaca s 16,2 odsto
0 komentar(a)
Helsinki, Foto: Shutterstock
Helsinki, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2015. 16:10h

Oko 32 odsto Finaca glasalo je unaprijed za parlamentarne izbore zakazane za sjutra, u skladu sa izbornim zakonom Finske, saopšteno je danas u Helsinkiju.

Od 4,5 miliona birača pozvanih da izaberu 200 poslanika za četvorogodišnji mandat, 1,3 miliona Finaca je unaprijed glasalo od 8. do 14. aprila, saopštilo je finsko Ministarstvo pravde.

"Oko 40 odsto birača koji zaiste hoće da glasaju, to učine unaprijed, a preostali to urade na dan izbora", izjavio je Frans presu predstavnik ministarstva Arto Jaskelainen.

Aktuelna vlada, na čelu s Aleksanderom Stubom od juna 2014. godine, sastoji se od koalicije četiri stranaka - konzervativaca (stranke premijera), socijal-demokrata, stranke švedskog govornog područja i demohrišćana.

Sadašnja vlada nije uspjela da riješi ekonomski krizu koja pogađa Finsku zbog nedostatka kohezije unutar koalicije.

Prema posljednjoj anketi, agrarna stranka Centar pobijedila bi s 23 odsto glasova, ispred socijal-demokrata i konzervativaca koji bi osvojili oko 17 odsto i evroskeptične, desničarske Stranke pravih Finaca s 16,2 odsto.

Bonus video: