Špigel: Rusija Grčkoj smjesta isplaćuje između tri i pet milijardi eura

Ruska isplata će predstavljati akontaciju za buduću dobit Grčke od tranzita gasa kroz cjevovod koji bi, kako je najavljeno, trebalo da počne da radi 2019. godine
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 12:55h

Rusija će Grčkoj "smjesta isplatiti" tri do pet milijardi eura, najavio je njemački list "Špigel".

Kako danas prenosi atinski dnevnik "Katimerini", "Špigel" piše da je jedan grčki zvaničnik izjavio da će "ta odluka u mnogome izmijeniti pregovore o dugu Grčke".

Dogovor o ruskoj isplati je, piše njemački list, postignut na prošlonedjeljnom sastanku u Moskvi između premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsjednika Rusije Vladimira Putinoa.

Tada je Putin odlučio da se gasovod za ruski prirodni gas, "Turski tok" iz Turske nastavi preko Grčke, piše list.

Ruska isplata će predstavljati akontaciju za buduću dobit Grčke od tranzita gasa kroz cjevovod koji bi, kako je najavljeno, trebalo da počne da radi 2019. godine.

Atinski privredni list "Agora" je objavio da je Vlada Grčke podržala dogovor s Rusijom.

Nakon iznenadnog napuštanja "Južnog toka", gasovoda ka južnoj Evropi, Moskva je odlučila da izgradi gasovod do Turske koja će, umjesto Ukrajine, postati tranzitna zemlja za ruski gas.

Taj planirani gasovod, nazvan "Turski tok", završavao bi se na granici Turske i Grčke, a Ciprasova vlada želi da ga produži da bi Grčka postala "važan distributivni centar za prirodni gas", prenijela je iz svojih izvora agencija AFP tokom posjete Ciprasa Moskvi.

Tada je objavljeno i da je Putin pomenuo mogućnost da Rusija finansijski pomogne izgradnju gasovoda kroz sjevernu Grčku.

Rusija bi mogla, rekao je izvor AFP, da "prepusti Grčkoj očekivane prihode od tog projekta, koje bi ona otplaćivala od 2019. godine, kada gasovod proradi" što bi Grčkoj dalo "hiljade miliona eura".

Glavne teme razgovora Putina i Ciprasa su bili izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju i energetika.

Putin je tada na konferenciji za medije pomenuo stvaranje "zajedničkih preduzeća" za uvoz bresaka, jagoda, kivija i limuna iz Grčke.

Osnivanje takvih, zajedničkih "privrednih društava" u Rusiji, omogućilo bi da grčki poljoprivredni proizvodi zaobiđu embargo na uzvoz hrane iz EU koji je prošle godine zavela Moskva, kao odgovor na sankcije Zapada zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Bonus video: