Muženko: Znamo gdje se u Ukrajini nalaze ruski vojnici

On je dodao da raspolaže podacima o svim jedinicama ruske vojske prisutnim u Ukrajini, o mjestima gdje su raspoređene, kao i da zna koliko ih ima i kako su naoružani
58 pregleda 2 komentar(a)
Proruski pobunjenici, Foto: Beta-AP
Proruski pobunjenici, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.04.2015. 12:06h

Šef generalštaba ukrajinske vojske Viktor Muženko danas je prvi put direktno naveo koje se jedinice ruske vojske bore na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Jedinice ruske vojske još uvijek se nalaze u Ukrajini, uprkos mirovnom sporazumu Minsk 2, koji je potpisan u februaru", rekao je Mujenko u intrevjuu koji je danas objavljen na sajtu ukrajinskog ministarstva odbrane.

On je dodao da raspolaže podacima o svim jedinicama ruske vojske prisutnim u Ukrajini, o mjestima gdje su raspoređene, kao i da zna koliko ih ima i kako su naoružani.

Grad Debaljcevo, strateški značajno mjesto, zauzeli su proruski pobunjenici, poslije žestokih sukoba sa ukrajinskom vojskom, do kojih je došlo poslije potpisivanja dogovora o primirju u Minsku, uz posredstvo njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda i u prisustvu ruskog šefa države Vladimira Putina.

Kijev i Zapad su u više navrata optužili Rusiju da pruža pomoć proruskim pobunjenicima, na istoku Ukrajine, gdje je od početka sukoba stradalo više od 6.000 ljudi.

Rusija te optužbe odbacuje.

Bonus video: