Ruska opozicija se ujedinjuje: "Ne prihvatamo laži, korupuciju i agresiju"

"Ubistvo Njemcova u blizini Kremlja u februaru, pokazalo je definitivno da je pravni sistem razbijen", navodi se u saopštenju
7 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 11:13h

Marginalizovane ruske opozicione partije ubijenog Borisa Njemcova RPR-Parnas i Partija progresa najavile su koaliciju za pralamentarne izbore 2016. godine.

RPR-Parnas i Partija progresa Alekseja Navljnog planiraju zajedničke kandidate kako na tim, tako i na lokalnim izborima ove godine, prenosi AFP.

Te partije u saopštenju optužuju vlasti pod predsjednikom Vladimirom Putinom da su uspostavile autoritarni sistem, koji je izbrisao opoziciju, uništio ekonomiju i gurnuo zemlju u sukob sa Ukrajinom.

"Ubistvo Njemcova u blizini Kremlja u februaru, pokazalo je definitivno da je pravni sistem razbijen", navodi se u saopštenju.

Dvije partije su navele da su se zbog toga okupile "na zajedničkoj platformi koja ne prihvata laži, kurupuciju i agresiju".

Njemcovljevu partiju sada predvodi bivši premijer Mihail Kasjanov.

Njemcovljevi opozicioni saveznici optužili su Kremlj da je imao udjela u ubistvu Njemcova, ali su vlasti to porekle i uhapsile petoricu jludi, koje su osumnjičile za taj zločin.

Navaljni je 38. godišnji antikorupcijski bloger koji je postao harizmatični lider opozicionog pokreta protiv Putina za vrijeme protesta 2011. i 2012. godine.

On je zatim iznio niz optužbi za korupciju, za koje je tvrdio da su politički motivisane, pa je mjesec dana proveo u kućnom pritvoru, prenosi AFP.

Bonus video: