Premijer osudio porast antisemitizma i rasizma u Francuskoj

"Francuski Jevreji ne smiju više da se plaše što su Jevreji tako i francuski muslimani ne smiju da osjećaju sramotu što su muslimani", rekao je Vals tri mjeseca poslije džihadističkog napada u Parizu u kojem je 17 osoba stradalo
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2015. 17:14h

Francuski premijer Manuel Vals predstavio je danas u Parizu plan za borbu protiv rasizma i antisemitizma osuđujući porast "mržnje prema muslimanima i strancima" u Francuskoj.

"Francuski Jevreji ne smiju više da se plaše što su Jevreji tako i francuski muslimani ne smiju da osjećaju sramotu što su muslimani", rekao je Vals tri mjeseca poslije džihadističkog napada u Parizu u kojem je 17 osoba stradalo.

Plan protiv rasizma i antisemitizma, koji je obećao francuski predsjednik Fransoa Oland, predviđa teže kazne za ta djela. Govor mržnje od sada će se kažnjavati prema krivičnom zakonu a ne prema zakonu o medijima koji je liberalniji.

Ukoliko parlament usvoji taj plan, biće moguće formiranje grupa o borbi protiv diskriminacije koja pogađa mnoge ljude zbog njihovog porijekla ili seksualnog opredjeljenja.

Od napada u januaru u Parizu, u porastu su antiislamska djela, navela je Opservatorija o islamofobiji dodajući da je zabilježeno 226 takvih djela, odnosno šest puta više nego u istom periodu prošle godine.

Bonus video: