Le Pen se distancirala od Benonove fondacije za pomoć desničarima

Liderka francuske ekstremne desnice je rekla da Benon nije Evropljanin, već Amerikanac koji želi da napravi institut koji bi radio istraživanja za nacionalističke partije u Evropi
0 komentar(a)
Mateo Salvini, Marin le Pen, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2018. 15:41h

Liderka francuske ekstremne desnice Marin le Pen distancirala se danas od bivšeg stratega Bijele kuće Stiva Benona i rekla da će samo Evropljani spasiti Evropu od diktata iz Brisela, a ne Amerikanci.

Le Pen je na sastanku u Rimu rekla da želi da razjasni "mnoga nagađanja" o Benonovom planu da organizuje fondaciju Pokret, za pomoć ekstremno desnim strankama u Evropi.

Govoreći pored italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, Le Pen je rekla da Benon nije Evropljanin, već Amerikanac koji želi da napravi institut koji bi radio istraživanja za nacionalističke partije u Evropi.

"Ali mi i samo mi smo ti koji će oblikovati političku snagu koja će biti rođena na evropskim izborima. Zato što smo privrženi našoj slobodi, privrženi smo našem suverenitetu i mi zajedno, predstavnici različitih naroda Evrope, jesmo ti koji će oblikovati političke snagve koje imaju cilj da spasu Evropu", rekla je Le Pen na šta je Salvini reagovao aplauzom.

Ona je dodala da su time "stvari savim jasne po tom pitanju".

Izjava Le Pen je značajna pošto Benon u posljednje vrijeme putuje Evropom u okviru napora za stvaranje transnacionalnog pokreta koji bi bio usmjeren protiv Evropske unije. Le Pen se u Rimu pridružila Salviniju na konferenciji na kojoj su pokazali jedinstven front uoči izbora za Evropski parlament u maju.

Benon se prošlog mjeseca pojavio na skupu u Rimu koji je organizovala mala ekstremnodesničarska opoziciona partija Bratstvo Italije gdje je hvalio italijansku populističku vladu, a bio je u Rimu i na izborima 4. marta kojim su Pokret pet zvjezdica i Salvinijeva Liga došli na vlast.

Mada se nije pojavio zajedno sa Salvinijem, koji je govorio na skupu ranije tog dana, njih dvojica su se sreli i Salvini je prijhvatio Pokret, rekao je belgijski političar Mišel Modrikamen koji je učestvovao na skupu.

Benon je u martu govorio na kongresu stranke Marin Le Pen Nacionalni front, koji je imao za cilj da se promijeni ekstremnodesničarski imidž pošto je stranka doživjela ubjedljiv poraz od globalističkih snaga koje su dovele Emanuela Makrona na čelo Francuske. U okviru tog napora, Le Pen je promenila ime stranke u Nacionalno okupljanje.

Neki u Francuskoj su upozorili da bi Benonova podrška mogla da ugrozi napore Le Pen da očisti stranku od optužbi za rasizam. Benon je hvalio ekstremno krilo Nacionalnog fronta koji otjelotvoruje nećaka Le Pen koja je i njena rivalka s desna. On je rekao da je Marion Marešal - Le Pen jedna od najvažnijih ljudi na svijetu.

Bonus video: