Italija traži novčanu pomoć EU za spasavanje imigranata

Đentiloni je rekao za operaciju Triton EU troši tri miliona eura mjesečno, a da Italija u stvari upravlja svim operacijama
0 komentar(a)
Spasavanje, imigranti, Italija, Foto: Beta-AP
Spasavanje, imigranti, Italija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.04.2015. 11:00h

Italija traži od Evropske unije dodatnu finansijsku pomoć za operacije spasavanja imigranata u Mediteranu i „jasan odgovor” o tome gdje spasene ljude treba odvesti, rekao je italjanski šef diplomatije Paolo Đentiloni.

„Nadzor i spasavanje u moru su 90 odsto na našim plećima, o tom pitanju nismo dobili odgovarajući odgovor Evropske unije”, rekao je ministar u intervjuu za današnji Korijere dela sera.

On je dodao da postoji još jedan delikatniji problem, a to je gdje treba spašene ljude odvesti, da li u najbližu luku ili u zemlju odakle je brod koji ih je spasao, i naglasio da EU treba na to jasno da odgovori.

Humanitarne organizacije osudile su juče nemar evropskih vlasti prema pitanju čestih nesreća i potapanja imigranata u Mediteranu. Posebno su reagovale poslije brodoloma u nedjelju kada je, kako se vjeruje nestalo oko 400 imigranata i pored potrage italijanske obalske straže.

Organizacija Amnesti Internešenal ukazala na zaustavljanje operacije spasavanja Mare Nostrum u kojoj je spašeno 17.000 života, i uvođenjem umjesto toga operacije Triton, koja podrazumijeva samo nadzor. Time se, kako navodi Amnesti EU odrekla svoje odgovornosti i jasno ugrozila hiljade ljudskih života.

Đentiloni je rekao za operaciju Triton EU troši tri miliona eura mjesečno, a da Italija u stvari upravlja svim operacijama.

„Problem je evropski ali lijek je italijanski, to ne ide”, rekao je Đentiloni.

Ministar je takođe pozvao EU da djeluje na oblasti iz kojih dolazi najveći broj imigranata, navodeći Siriju, Rog Afrike, i zonu Mali-Niger-Centralnoafrička Republika.

Osvrćući se na haos u Libiji odakle kreće većina brodova sa imigrantima italijanski šef diplomatije se založio za uspostavljanje političkog sporazuma u Libiji, kao što traži i UN, i formiranje inkluzivnije vlade.

On je upozorio da je vrijeme kratko i da dupli rizik napredovanja ekstremista Islamske drzave i talasa imigranata obavezuju EU da djeluje što prije.

Bonus video: