EP pozvao Tursku da prizna genocid

Na taj način, kako su poručili, Turska bi omogućila istinsko pomirenje između turskog i jermenskog naroda
3 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.04.2015. 10:05h

Evropski parlament (EP) pozvao je Tursku da, povodom obilježavanja stote godišnjice od masakra nad Jermenima, prizna genocid kako bi podstakla pomirenje dva naroda.

Masakr nad Jermenima Turska je počinila u Prvom svjetskom ratu, tokom raspada Osmanskog carstva.

Evropski parlamentarci su velikom većinom glasova podržali rezoluciju kojom se podstiče Turska da iskoristi stogodišnjicu i prizna genocid nad Jermenima.

Na taj način, kako su poručili, Turska bi omogućila istinsko pomirenje između turskog i jermenskog naroda.

EP je pozvao Tursku i da otvori arhive i prihvati prošlost, ali i Jermeniju i Tursku da iskoriste postojeće primjere uspješnog pomirenja između evropskih naroda.

EP je 1987. godine velika ubistva Jermena proglasio genocidom, a katolički poglavar papa Franjo nedavno je taj događaj takođe nazvao genocidom.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, kazao je ranije da će Turska zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Jermena.

Jermenska strana tvrdi da je 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Osmanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Jermeni izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Osmanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, da je tada poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

Bonus video: