GLASAJU O MASOVNOM STRADANJU JERMENA 2015.

Erdogan: Odluka EP će nam na jedno uvo ući na drugo izaći

"Jermeni, koji su građani i oni koji to nisu, uživaju u svim mogućnostima naše zemlje. Mogli smo da ih deportujemo, ali nismo", dodao je Erdogan
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2015. 10:43h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska zanemariti glasanje Evropskog parlamenta o masovnom ubistvu Jermena 1915, koje je papa Franjo okarakterisao kao genocid.

"Kakvu god odluku Evropski parlament zauzme o tvrdnjama o genocidu Jermena, to će ući na jedno uvo i izaći na drugo", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Ankari prije odlaska u zvaničnu posjetu Kazahstanu.

Erdogan je kazao da ne postoji mogućnost da ostane "mrlja, sijenka nazvana "genocid" na Turskoj", prenio je Rojters.

Oko 100.000 Jermena i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i sa njima nikada nije loše postupano, istakao je Erdogan.

"Jermeni, koji su građani i oni koji to nisu, uživaju u svim mogućnostima naše zemlje. Mogli smo da ih deportujemo, ali nismo", dodao je Erdogan.

Evropski parlament danas treba da raspravlja o rezoluciji kojom bi se obilježila 100. godišnjica od ubistva blizu 1,5 miliona Jermena pod otomanskom vladavinom.

Papa Franjo je prvi poglavar rimokatoličke crkve, koji je javno nazvao ubistvo Jermena "genocidom" tokom mise u bazilici svetog Petra u nedjelju, nakon čega je Turska opozvala svog ambasadora iz Vatikana.

Mnogi istoričari opisuju ubistva Jermena u Osmanskom carstvu "prvim genocidom 20. vijeka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica taj masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje optužbe i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 pripadnika tog naroda i isto toliko Turaka.

Preporučujemo za Vas