Njemačka: Kad muškarci ne bi glasali, Merkel bi imala apsolutnu većinu

Da se žene pitaju, na takvim fiktivnim izborima Bundestag bi imao četiri partije- demohrišćane sa 46 odsto glasova, socijaldemokrate sa 24 odsto glasova, Zeleni bi imali 12 odsto i partija Ljevica sedam odsto glasova, pokazuje anketa
63 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2015. 10:04h

Njemačka kancelarka Angela Merkel sa svojim demohrišćanima bi, kada bi u nedjelju bili izbori i kada bi se, ne daj Bože, muškarcima moglo oduzeti pravo glasa ili kada bi oni morali da ostanu kod kuće, dobila apsolutnu većinu, pokazala je anketa Instituta za istraživanja javnog mnjenja "Forsa".

"Kada bi Bundestag birale samo žene, onda bi demohrišćani mogli da vladaju apsolutnom većinom", rekao je danas šef "Forse" Manfred Gilner, ukazujući da je to jedan relativno novi fenomen.

"To, da bi žene danas glasale do osam odsto drugačije od muškaraca je jedan relativno novi fenomen", kaže Gilner i podsjeća da su ranije žene glasale slično, kao i njihovi muževi.

Da se žene pitaju, na takvim fiktivnim izborima Bundestag bi imao četiri partije- demohrišćane sa 46 odsto glasova, socijaldemokrate sa 24 odsto glasova, Zeleni bi imali 12 odsto i partija Ljevica sedam odsto glasova, pokazuje anketa.

Žene bi "Alternativi za Njemačku" (AfD) dale svega dva glasa, a liberalima tri, tako da bi te dvije partije morale i dalje da ostanu vanparlamentarne.

Kada je riječ o "AfD", koja je u martu 2013. godine imala oko 4.500 hiljade članove, a sada više od 20.000 i koja je prošle godine na evropskim i par pokrajinskih izbora zabilježila veliki uspjeh, ona, prema analitičarima, prikuplja glasove, prije svega, na temi Evropa i useljenici.

Ovoj partiji koja se, između ostalog, zalaže za ukidanje eura i povratak njemačke marke, prebacuje se opasna igra sa nostalgijom, "pecanje" u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Njemaca....

Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odijela, uglavnom, čine ovu partiju, univerziteskog profesora ekonomije Bernda Lukea kojoj bi žene dale svega dva odsto glasova, a kada bi glasali i muškarci, "AfD" bi dobila pet odsto i ušla u Bundestag.

Ukoliko bi u nedjelju bili savezni izbori i muškarci ne bi morali da ostanu u kućama, već bi "smjeli" da glasaju, onda bi u njemačkom Bundestagu demohrišćani imali 42 odsto glasova, socijaldemokrate 24 odsto glasova, liberale i "AfD" po pet odsto, zeleni 10 odsto i ljevičari osam odsto glasova, pokazuje anketa.

Kada je riječ o tome kome Njemci i Njemice najviše vjeruju da je sposoban da rješava probleme i ima najbolju političku kompetenciju-tu su demohrišćani Merkelove apsolutno na prvom mestu sa 36 odsto glasova.

Socijaldemokratama vjeruje samo deset odsto, a skoro polovina građana Njemačke, 47 odsto njih, ne vjeruje u kompetencije ni jedne partije.

Bonus video: