Kopač: Noćni vukovi provociraju, nisu tražili šengenske vize

"Ako to ugrozi našu bezbjednost, izazove neprijatnosti Poljacima, za to postoje zakoni da se njima služimo", kazala je Eva Kopač i dodala da situaciju prate ministri spoljnih i unutrašnjih poslova
123 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Putin, Noćni vukovi
Vladimir Putin, Noćni vukovi
Ažurirano: 15.04.2015. 09:54h

Poljska premijerka, Eva Kopač danas je kao provokaciju ocijenila prolazak ruskih motociklista iz kluba "Noćni vukovi" kroz Poljsku na putu za Berlin na 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

Kopač je poručila da će biti primijenjeni zakoni ako bude izgreda tokom prolaska ruskih motociklista.

"Najave prolaska tretiram kao provokaciju... Konačnu odluku donijeće carinik koji ih pušta u zemlju", kazala premijerka poljskom radiju TOK FM.

Premijerka je rekla da vođe tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba nisu tražile šengenske vize ni od Njemačke, ni od Poljske, a da za redovne članove kluba ne postoji način da se provjeri da li imaju uredno odobrene vize jer njihova imena nisu poznata.

"Ako to ugrozi našu bezbjednost, izazove neprijatnosti Poljacima, za to postoje zakoni da se njima služimo", kazala je Eva Kopač i dodala da situaciju prate ministri spoljnih i unutrašnjih poslova.

Najavljena vožnja "Noćnih vukova" od Moskve do Berlina preko Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke i Austrije od 25. aprila do 9. maja tokom koje će se i u tim zemljama zaustavljati da odaju poštu sovjetskim vojnicima u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, izaziva kontroverze, a najveće su u Poljskoj.

Grupe poput "Ne prolasku bandita iz Rusije kroz Poljsku" i neki od poljskih političara pozvali su vladu Eve Kopač da "Noćnim vukovima" zabrani prolazak kroz Poljsku.

Drugi, među kojima i neki klubovi poljskih motociklista koji organizuju slične patriotske vožnje do grobalja poljskih vojnika i žrtava ratnih zločina, apeluju na Poljake da puste "Noćne vukove" da mirno prođu, pošto ne čine ništa različito od poljskih motociklista.

Poljska premijerka oglasila se danas pošto je list "Gazeta viborča" nezvanično objavio da su ruski motociklisti promijenili trasu kroz Poljsku da bi svratili u najveći koncentracioni logor koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic-Birkenau.

Lider "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldastanov zvani "Hirurug" je, po navodima "Gazete viborče", promijenio trasu i stiže u Aušvic praćen kamerama ruske televizije jer želi da podsjeti na to da je logor oslobodila Crvena armija i da reaguje na svojevremene izjave poljskog šefa diplomatije Gžegoža Šetine da su kapije logora otvorili Ukrajinci u Crvenoj armiji, a ne Rusi.

"Za 29. april najavljena je grupa od 30 posjetilaca i naručen prevodilac za ruski. Može da se pretpostavi da je to ta grupa motociklista. Podsjećam da sve koji uđu u obilazak, obavezuje da poštuju izuzetan karakter tog memorijalnog mjesta", kazao je poljskom listu portparol Muzeja u Aušvicu, Bartoš Bartizel.

Bonus video: