Pink panteri opljačkali i sef mafijaške porodice u Londonu?

Klan Adams je doživio uspon 1980-ih godina, a vezuje se za trgovinu drogom, iznuđivanje, otmice i prevare
567 pregleda 11 komentar(a)
London pljačka, Foto: Beta/AP
London pljačka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.04.2015. 12:55h

Kradljivci koji su opljačkali trezor sa dijamantima i nakitom u centru Londona možda su ukrali i vrijednosti jedne od najozloglašenijih mafijaških porodica.

U spektakularnoj pljački u Haton gardenu, draguljarskoj četvrti Lonodona, lopovi, za koje se sumnja da su pripadnici međunarodne kriminalne grupe Pink Panter porijeklom sa Balkana, ukralil su tokom uskršnjeg vikenda iz trezora nakit i dijamante vrijedne više desetina miliona funti, među kojima i vrijednosti mafijaške porodice Adams, piše londonski "Dejli mejl."

Mafijaški bosovi Teri i Tomi Adams su, kako list navodi, bijesni što su lopovi ušli u "njihov posjed."

Kradljivci će otuda morati da se skrivaju ne samo od policije već i od ove krimnalne grupe.

Riječ je, navodi londonski dnevnik, o jednom od najozloglašenjihih mafijaških klanova u Velikoj Britaniji za koji se sumnja da je odgovoran za 25 ubistava, piše "Delji mejl."

Klan je doživio uspon 1980-ih godina, a vezuje se za trgovinu drogom, iznuđivanje, otmice i prevare.

Vjeruje se da su u više navrata izbjegli krivično gonjenje zahvaljujući zastrašivanju svjedoka i vezama sa višim funkcionerima u policiji i članovima parlamenta.

Tomi Adams živi u blizini Haton gardena u kući vrijednoj 2,5 miliona funti, a njegov brat koji je osuđivan za oružanu pljačku ima udio u obližnjem striptiz klubu, piše list.

Kako je listu San izjavio jedan izvor, porodica ima razgranate veze u Haton gardenu, a juvelirske firme su bile oprezne kada je o poslovima u ovoj četvrti upravo zbog činjenice da je riječ o njihovom 'posjedu'.

"Priča se da su imali vrijednosti u sefu i da su izgubili čitavo bogatstvo u pljački tako da nisu baš srećni zbog toga," rekao je taj izvor listu.

Haton garden je poznata juvelirska četvrt i većina juvelira i trgovaca koji u njoj posluju su pošteni, vrijedni ljudi ali odavno među njima djeluje i nekolicina sumnjivih biznismena koje privlači svijet u kome se često posluje u kešu i koja je otuda pogodna za pranje novca.

U nadi da će to pomoći istrazi, policija je objavila dramatične snimke pljačke sa sigurnosnih kamera na kojima se vidi nekoliko muškaraca obučenih kao radnici, ali lica sakrivenih od kamera, ulaze i izlaze iz zgrade u kojoj su smješteni sefovi gdje većina lokalnih juvelira drži nakit.

Članovi bande, u fluorescentnim prslucima i kacigama, mirno su nosili vreće i gurali kante sa smećem u visoko obezbijeđenu zgradu u centru Londona, a nakon dvije noći posla su otišli sa sadržajem 72 sefa, čija se vrijednost procjenjuje na čak 60 miliona funti (80 miliona eura).

List "Sandej Ekspres" navodi da su, prema izjavama svjedoka, samo nekoliko sati prije pljačke u četvrti Haton Garden viđeni sumnjivi muškarci iz istočne Evrope.

"Vidio sam dvojicu na motorima, dok su ostali bili u kombiju. Nekoliko minuta su pažljivo posmatrali zgradu sa sefovima. Mislim da su osmatrali zgradu planirajući pljačku. Nešto mi je tu bilo sumnjivo", rekao je svjedok, inače juvelir.

Prema riječima detektiva Pola Džonsa pljačkaši su bili veoma smjeli i u zgradu su tog vikenda ušli dva puta: prvi put u četvrtak 2. aprila u 20:19, da bi otišli sljedećeg jutra u 8:12, a vratili su se u subotu oko 22:17 i tamo boravili do 6:44 sledećeg jutra".

Pljačkaši su u ta dva navrata u zgradi sa sefovima otvorili 72 od ukupno 999 sefova.

Bivši šef odjeljenja za krađe u Skotland jardu Džon O"Konor rekao je za BBC da su lopovi djelovali kao profesionalci i dobro pripremljeni, a da je policija pokazala "krajnju nekompetentnost" ne odgovorivši na alarm.

Banda Pink Panter se "proslavila" pošto su u Londonu 1993. iz jedne juvelirnice ukrali dijamante vrijedne 575.000 funti i zatim ih sakrili u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma "Povratak Pink Pantera" iz 1974. godine, podsjeća "Ekspres".

Taj list navodi da su mnogi članovi bande Srbi i da imaju jake veze sa kriminalcima iz Hrvatske i Crne Gore, kao i da su odgovorni za više od 100 pljački širom Evrope, ali čak i u Dubaiju i Japanu.

Bivši detektiv Skotland jarda Džim Diki je izrazio uvjerenje da će istražioci pokušati da utvrde da li banda Pink Pantera ima veze sa pljačkom u Haton Gardenu.

"Mislim da su imali krticu u trezoru, pošto su znali plan zgrade i gdje da buše kako bi došli do dijamanata. Sa njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procjenu koji su dijamanti i drugo drago kamenje najvrjedniji", rekao je Diki.

S obzirom na vrijednost opljačkanog blaga, koja se procjenjuje na čak 60 miliona funti, ovo je jedna od najsmjelijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

Bonus video: