Generalna zabrana pušenja u Austriji od maja 2018.

Biće zabranjeno takođe i korišćenje elektronskih cigareta, pošto Svjetska zdravstvena organizacija nije isključila njene štetnosti
1 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock
cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2015. 10:21h

Austrija je odlučila da od maja 2018. godine uvede generalnu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima, potvrdili su ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

Oni su predstavili u Beču odgovarajući nacrt zakona koji je istog dana upućen na razmatranje.

Ministarka Oberhauzer je izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom naglasivši da je do 2018. godine omogućen veoma dug prelazni period za ugostitelje.

Oberhauzer i Miterlener su izrazili nadu da će takozvana "nepušačka premija" motivisati većinu ugostiteljskih objekata da već ranije počne da primjenjuje ovu zabranu.

Naime oni ugostitelji koji već prije jula 2016. godine uvedu u svojim lokalima generalnu zabranu pušenja, dobiće deset procenata procijenjenih troškova za ograđivanje nepušačkog i pušačkog prostora, koja prethodno nisu obuhvaćena poreski.

Osim toga oni svakako mogu svoje investicije i dalje da otpišu.

Ministar Miterlener je rekao da se procjena troškova za državu kreće između pet i 20 miliona eura.

Oberhauzer je istakla da očekuje da će zabrana donijeti pozitivne promjene, te da će se poboljšati zdravlje brojnih zaposlenih u gastronomiji, mnoge odvratiti od duvana, a mnoga djeca i omladina neće ni početi sa tim.

Ona je takođe najavila podršku kroz brojne kampanje.

"Zašto donosimo novo uređenje? Zato što staro nije funkcionisalo", podvukao je Miterlener.

Iznijet je podatak o žalbama stranih gostiju koji su bili potpuno naviknuti na zaštitu nepušača u svojoj zemlji. Osim toga, kako je istaknuto, postoji jasan međunarodni razvoj za kojim je Austrija kaskala.

Zabrana pušenja će se odnositi i na višenamjenske hale, lokale udruženja, kampove. Jedini izuzetak su hoteli, koji mogu da odvoje jednu prostoriju za svoje goste, svakako hrana i piće se tamo ne smiju unositi.

Biće zabranjeno takođe i korišćenje elektronskih cigareta, pošto Svjetska zdravstvena organizacija nije isključila njene štetnosti.

"Sve što dimi svejedno sa ili bez nikotina, potpada pod zabranu", pojasnili su oni.

Oberhauzer i Miterlener se nadaju dobrom prihvatanju ove zabrane.

Oberhauzer je povodom daljih zabrana poput zabrane pušenja u automobilu kada se voze mala djeca, rekla da će se ići "korak po korak".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani podržavaju mjeru austrijske vlade, dok se ugostitelji protive.

Čak 56 odsto Austrijanaca smatra ispravnom odluku o uvođenju apsolutne zabrane pušenja, dok je 39 procenata protiv, pokazuje istraživanje instituta "Galup".

Kada je riječ o ugostiteljima 76 odsto se protivi potpunoj zabrani pušenja i očekuje da ih država obešteti za investicije preduzete u pregrađivanju objekata na pušačke i nepušačke djelove, kao što to trenutno zahtjeva zakon.

Bonus video: