Poljski motociklisti protiv ometanja prolaska ruskih Noćnih vukova

"Žele u Berlin? Neka prođu. Smatram da treba da ih u tome podržimo zato što su na toj trasi grobovi njihovih djedova. Oni su platili ogroman danak u krvi u tom ratu i to treba poštovati", rekao je Viktor Vengžin iz poljskog kluba motociklista koji organizuje patriotska okupljanja
2 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Noćni vukovi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2015. 10:15h

Dio klubova poljskih motociklista pobunio se protiv zahtjeva nekih političara i Poljaka na društvenim mrežama da se ne dopusti ruski motociklistima iz kluba "Noćni vukovi" da prođu kroz Poljsku na putu za Berlin, i upozorili su da i sami Poljaci organizuju takve vožnje da bi odali poštu vojnicima palim u Drugom svjetskom ratu.

Najstariji ruski motociklistički klub, osnovan još u vrijeme Sovjetskog Saveza, "Noćni vukovi", odlučio je da od 25. aprila do 9. maja prođu od Moskve do Berlina preko Bjelorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije i tako proslave pobjedu i 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

"Žele u Berlin? Neka prođu. Smatram da treba da ih u tome podržimo zato što su na toj trasi grobovi njihovih djedova. Oni su platili ogroman danak u krvi u tom ratu i to treba poštovati", rekao je poljskoj televiziji TVP Viktor Vengžin iz poljskog kluba motociklista koji organizuje patriotska okupljanja.

Vengžin je jedan od organizatora Međunarodne katinske vožnje kojom poljski motociklisti svake godine odaju poštu hiljadama poljskih vojnih zarobljenika koje je sovjetska tajna policija NKV u proljeće 1940. godine strijeljala na nekoliko mjesta u Katinskoj šumi kraj Smolenska.

Po posljednjoj anketi, 52 odsto Poljaka traži da "Noćni vukovi" u svojoj trijumfalnoj vožnji zaobiđu Poljsku, a savjetnik premijerke Eve Kopač, Marćin Kjervinski upozorio je danas da to može biti izvor provokacija.

S druge stranre, "katinski" poljski motociklisti podržali su kontra-grupu na Fejsbuku "Da - za prolazak Noćnih vukova kroz Poljsku". Katinski poljski motociklisti naveli su da "Noćni vukovi" rade isto što i Poljaci - svečanim vožnjama obilježavaju nacionalne istorijske događaje i posjećuju grobove palih vojnika.

"Mi smo tranzitna zemlja i jedini se bunimo. Da li je neko čuo da protestne akcije spremaju Njemci? Da li ste svjesni da će na pokušaje ometanja, reakcija Rusije biti recipročna i da mi nećemo moći da odamo poštu žrtvama u Katinskoj šumi i Smolensku", poručili su Poljacima učesnici vožnje do Katinske šume i dodali da će otići u Brest da "Noćnim vukovima" požele dobrodošlicu.

Za prolazak "Noćnih vukova" sprema se policija, ne samo u Poljskoj nego i u susjednoj Češkoj, pošto se i tamo na društvenim mrežama sazivaju aktivisti protiv prolaska, doduše, znatno manje glasno nego u Poljskoj.

"Ne spremamo nikakve specijalne mjere, ali ako bi se pojavili problemi, spremni smo da djelujemo. Nisu tražili nikakve posebne dozvole, i na njih gledamo kao na sve druge učesnike u saobraćaju koji moraju da poštuju propise", kazao je portparol češke policije David Šon.

Ivona Kuc iz Glavne komande poljske policije rekla je da su patrole spremne da obezbijede saobraćaj i pozvala da se ne raspiruju strasti "jer to ničemu ne služi".

Bonus video: