Miler: Južni tok blokiran radi zadržavanja tranzita gasa kroz Ukrajinu

Prema njegovim riječima, ruski gas će ostati nezamjenjiv element za evropsko gasno tržište, a tendecnija rasta udjela ruskog gasa na evropskom tržištu će se zadržati
4 komentar(a)
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 07:59h

Glavni cilj blokiranja projekta Južni tok bio je zadržavanje tranzita gasa kroz Ukrajinu, saopštio je čelnik Gasproma, Aleksej Miler.

"To što nijesu dali da se realizuje projekat Južni tok i pozivaju se na to da Gasprom nije bio spreman da radi po propisima Trećeg energetskog paketa i poštuje evropsko zakonodavstvo, nije istina", rekao je Miler.

Miler je kazao da je sistem za distribuciju gasa Ukrajine najslabija karika koja u sebi nosi nevjerovatno visok konfrontacioni potencijal, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ruski gas će ostati nezamjenjiv element za evropsko gasno tržište, a tendecnija rasta udjela ruskog gasa na evropskom tržištu će se zadržati.

Udio ruskog gasa na tržištu Evrope do 2020. godine mogao bi porasti do 35 odsto, u odnosu na sadašnjih 30 odsto.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, saopštio je da će Rusija sa velikom vjerovatnoćom odustati od tranzita gasa preko Ukrajine nakon 2019. godine, jer se aktuelni tranzitni ugovor neće produžavati.

"Zato su sada svi napori usmjereni na to da se realizuje izgradnja distributivne infrastrukture u Tursku, na granicu Turske i Grčke i dopremanje potrošačima jugoistočne i centralne Evrope tom maršrutom", kazao je Novak.

Miller je saopštio da će Gasprom početi izgradnju Turskog toka čim dobije sve neophodne dozvole, kao i da će raditi u okviru Trećeg energetskog paketa prilikom izgradnje infrastrukture.

"Gasprom će raditi strogo po propisima tržišta i Trećeg energetskog paketa", kazao je Miller i dodao da će gasovod biti postavljen po principu diversifikacije transportnih maršruta.

Miller je rekao da taj model ne umanjuje tranzitne rizike.

On je dodao da će Gasprom raditi sa modelima i po pravilima koji postoje i koji će postojati na evropskom tržištu.

Bonus video: