Četvorka apelovala na prekid vatre u Ukrajini

Agencija AP je javila da su se Ukrajina i Rusija složile da treba početi i sa povlačenjem oružja malog kalibra sa linije fronta
0 komentar(a)
Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus, Foto: Reuters
Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 07:02h

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus izrazili su "duboku zabrinutost" zbog kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine.

U saopštenju poslije sastanka ministara sinoć u Berlinu o sprovođenju mirovnog sporazuma iz Minska, apeluje se na prekid sukoba i nastavak političkog dijaloga.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog posljednjih sukoba, posebno kada je u pitanju angažovanje teške artiljerije kod sela Širokine i aerodroma u Donjecku. Pozivamo sve strane da prekinu borbe", navodi se u zajedničkom saopštenju poslije sastanka.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su se učesnici razgovora saglasili da sporazum o prekidu vatre koji je u februaru potpisan u Minsku nema alternativu.

Ministar je dodao da su se sve strane dogovorile da se nastavi s povlačenjem teške artiljerije i tenkova s linije fronta.

Agencija AP je javila da su se Ukrajina i Rusija složile da treba početi i sa povlačenjem oružja malog kalibra sa linije fronta.

Ministri su podržali aktivnosti misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koja nadzire sprovođenje sporazuma o prekidu vatre.

O rezutatima sastanka u Berlinu biće riječi i danas u Libeku, na dvodnevnom sastanku ministara inostranih poslova grupe sedam najrazvijenjih zemalja G7 (Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i SAD).

Bonus video: