UKAZ ODMAH STUPIO NA SNAGU

Putin ukinuo zabranu: Rakete S-300 se mogu isporučivati Iranu

Putin je, kako se navodi, potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i vazdušni saobraćaj, transport sa ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predjela Rusije uz korišćenje plovila i vazduhoplova pod ruskom zastavom, navodi RIA Novosti
35 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2015. 19:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-300 Iranu, koju je, kao predsjednik, uveo Dmitrij Medvedev 2010. godine, javili su ruski elektronski mediji.

Putin je, kako se navodi, potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i vazdušni saobraćaj, transport sa ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predjela Rusije uz korišćenje plovila i vazduhoplova pod ruskom zastavom, navodi RIA Novosti.

TASS navodi da je ukaz stupio odmah na snagu.

Njime su unijete izmjene na ukaz od 22. septembra 2010. godine o mjerama za implementaciju Rezolucije 1929 Savjeta bezbjednosti UN iz juna te godine.

Poslije sankcija uvedenih Iranu, bilo je suspendovano važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. godine o isporuci sistema S-300, podsjeća ruska agencija.

Keri kritikuje, Lavrov smatra da zabrana više nije neophodna

Američki državni sekretar Džon Keri kritikovao je danas namjeru Rusije da isporučuje antiraketni sistem Iranu.

Bijela kuća saopštila je da je Keri izrazio protivljenje u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Lavrov je rekao da zabrana na isporuku raketnog sistema više nije neophodna, zbog okvirnog sporazuma svjetskih sila i Irana o spornom nuklearnom programu.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da bi ukidanje zabrane moglo ugroziti plan da se u okviru konačnog nuklearnog sporazuma potpuno ukinu sankcije Iranu.

On je rekao da su jedinstvo i koordinacija svjetskih sila ključni za uspjeh pregovora u kojima učestvuju i SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Poslije maratonskih pregovora svjetskih sila i Irana, 2. aprila je postignut okvirni sporazum o ograničavanju nuklearnog programa, tako da Iran ne može pomoću njega da proizvede atomsko oružje.

Sankcije Iranu zbog nuklearnog programa, biće ublažene tek pošto Međunarodna agencija UN za atomsku energiju potvrdi da se Teheran pridržava sporazuma.

Konačni sporazum dviju strana o tome treba da se postigne do kraja juna.

Preporučujemo za Vas