"ISTORIJSKI USPJEH"

Mađarska: Jobik ušao u parlament

"U Mađarskoj vlada raspoloženje da se promijeni vlada. A s Jobikom, Mađarska konačno ima snagu da promijeni vladu", rekao je Vana svojim pristalicama
51 pregleda 1 komentar(a)
Lajoš Rig, Gabor Vana, Foto: Beta/AP
Lajoš Rig, Gabor Vana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.04.2015. 07:54h

Mađarska krajnje desničarska stranka Jobik osvojila je, na djelimičnim izborima u nedjelju, svoje prvo poslaničko mjesto u parlamentu.

To su pokazali rezultati na osnovu 99,1 odsto prebrojanih glasova

Kandidat Jobika Lajoš Rig, osvojio je, prema ovim rezultatima, 35,3 odsto glasova, dok je njegov rival iz vladajuće stranke Fides, premijera Viktora Orbana, osvojio 34,4 odsto glasova.

Kandidatu socijalista Ferencu Padu pripalo je 26,3 odsto glasova, prenio je AP.

Predsjednik stranke Jobik Gabor Vana, opisao je ovaj uspjeh kao istorijski.

"U Mađarskoj vlada raspoloženje da se promijeni vlada. A s Jobikom, Mađarska konačno ima snagu da promijeni vladu", rekao je Vana svojim pristalicama.

U Budimpešti je juče održan skup "Marš za život" u znak sjećanja na žrtve holokausa, na kojem je predsjednik Jevrejskog kongresa Ronald Lauder, nazvao Jobik "ekstremističkom strankom koja promoviše mržnju".

"Jobik može da misli da je istina kad govori da su oni pravi Mađari koji pokušavaju da spasu Mađarsku, ali Jobik Mađarskoj nanosi štetu", rekao je Lauder.

Američki biznismen Lauder ocijenio je i da podrška Jobiku pokazuje da stranka Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana i opozicioni socijalisti "ne daju građanima nikakvu nadu".

Prema najnovijim anketama, Jobik je sada, poslije Fidesa, druga najpopularnija stranka u Mađarskoj, a razlika između njih se sve više smanjuje.