"TEREZA MEJ PLANIRA DA ZADRŽI ODREĐENU VEZU SA BRISELOM"

Dejvis poziva na pobunu protiv predloga sporazuma sa EU

Bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis pozvao je članove vlade premijerke Tereze Mej da se pobune protiv njenog predloga sporazuma s EU
0 komentar(a)
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 09:17h

Bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis pozvao je članove vlade premijerke Tereze Mej da se pobune protiv njenog predloga sporazuma s EU o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Dejvis je za današnji Sandej tajms naveo da je plan Mej da zadrži određene veze s Briselom i posle razlaza "potpuno neprihvatljiv" i da se to mora spriječiti, prenosi Asošiejted pres.

"Vrijeme je da vlada pokaže svoj kolektivni autoritet. Ove nedelje se u pitanje dovodi naš ustav", napisao je Dejvis, član premijerkine Konzervativne stranke.

Mej pokušava da postigne konsenzus o svom planu za Bregzit pred sjednicu vlade u utorak koja prethodi samitu EU u srijedu u Briselu.

Dejvis i bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson podnijeli su ljetos ostavke na ministarske pozicije, zbog neslaganja sa Mej oko Bregzita. Obojica su postala glasni protivnici njenog plana i tvrde da će on oslabiti poziciju Velike Britanije.

Mej se suočava s problemima i u odnosu s Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Sjeverne Irske, zahvaljujući čijoj podršci je formirana njena manjinska vlada. Liderka DUP Arlin Foster protivi se svakom planu za Bregzit koji podrazumijeva provjeru robe na granici Sjeverne Irske i Velike Britanije.