Štajnmajer pozvao Rusiji i Ukrajinu učvrste mir

Ta sljedeća faza predviđa "pripremamnje lokalnih izbora u oblastima koje su zaposjeli separatisti, kao i pristup humanitaraca i obnovu (srušenog) u istočnoj Ukrajini", dodao je ministar
0 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2015. 19:21h

Ministar inostranih poslova Njemačke pozvao je Rusiju i Ukrajinu da pređu "na narednu fazu" sprovođenja mirovnog sporazuma iz Minska koji će biti na dnevnom redu diplomatskog skupa u Berlinu u ponedjeljak.

"Očekujemo od Moskve i Kijeva da pređu na narednu fazu sprovođenja sporazuma iz Minska", rekao je Frank-Valter Štajnmajer za konzervativni dnevnik "Di velt" u intervjuu koji će biti objavljen u ponedjeljak.

Ta sljedeća faza predviđa "pripremamnje lokalnih izbora u oblastima koje su zaposjeli separatisti, kao i pristup humanitaraca i obnovu (srušenog) u istočnoj Ukrajini", dodao je ministar.

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske sastaće se u ponedjeljak uveče u Berlinu da bi razmotrili sprovođenje mirovnog sporazuma iz Minska, teško postignutog februara ove godine.

Štajnmajer je pozdravio to što "povlačenje teškog naoružanja dobro napreduje", ali je izrazio žaljenje što "ponovo dolazi do kršenja primirja".

NATO je u nedjelju potvrdio listu "Frankfurter algemajne cajtung" da Rusija i dalje šalje trupe i oružje separatista u Ukrajini, kršeći sporazum iz Minska.

O posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), Štajnmajer je rekao da je "za sada dobro napredovala, ali to nije dovoljno".

Posmatrači OEBS su se u srijedu požalili da im je ograničeno kretanje.

Ministar spoljnih poslova Francuskem Loran Fabius koji će biti u ponedjeljak na sastanku u Berlinu, najavio je ove nedjelje slanje mirovnih snaga, kao podršku OEBS u Ukrajini.

Rezultat sastanka u Berlinu će biti razmotren u utorak i srijedu na sastanku ministara inostranih poslova Grupe Sedam, u Libeku, takođe u Njemačkoj.

Bonus video: