Ponovo se čita Kuran u Aja Sofiji

Veličanstvena građevina izgrađena je u 6. vijeku kao vizantijska crkva i bila je sjedište Carigradske patrijaršije
209 pregleda 27 komentar(a)
Aja Sofija, Foto: Shutterstock
Aja Sofija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2015. 16:34h

Prvi put poslije 85 godina, muslimanski imam recitovao je Kuran u Aja Sofiji, najpoznatijem obilježju Istanbula, muzeju koji je nekada služio kao crkva, a potom i džamija.

Aja Sofiju su vođe moderne Turske pretvorile u muzej 1930-ih, a sekularni Turci danas zaziru od pokušaja da se zgrada ponovo islamizuje. Dio iz Kurana, islamske svete knjige, izrecitovan je u petak uveče na ceremoniji u Aja Sofiji povodom otvaranja nove izložbe "Ljubav proroka", prenosi AFP.

Citat je izgovorio imam džamije Ahmet Hamdi Akeski u Ankari. Ceremoniji su prisustvovali najviši turski zvaničnici. Agencija Anadolija prenosi da je ovo prvo čitanje Kurana u Aja Sofiji u posljednjih 85 godina.

Na izložbi u Aja Sofiji, koja će biti otvorena do 8. maja, prikazane su kaligrafije posvećene proroku Muhamedu. Veličanstvena građevina izgrađena je u 6. vijeku kao vizantijska crkva i bila je sjedište Carigradske patrijaršije.

Kada su Turci pod vođstvom Mehmeda Drugog pokorili grad 1453. Aja Sofija je pretvorena u džamiju što je i bila do kolapsa Otomanskog carstva sredinom 1930-ih kada su je vlasti "nove" Turske predvođene Mustafom Kemalom Ataturkom preimenovale u muzej otvoren za sve.

Tokom vladavine Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, čuli su se pozivi da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju. Potpredsjednik vlade Bulent Arinč u novembru 2013. izazvao je potrese nagovijestivši da se nada da će se status Aja Sofije uskoro promijeniti uz komentar da sada izgleda "tužno", ali da se nada da će se "uskoro ponovo smijati".

Grčka je tada burno reagovala ocijenivši da takve izjave "vrijeđaju vjerska osjećanja miliona hrišćana".

Bonus video: