Jevreji zabrinuti zbog popularnosti Jobika u Mađarskoj

Lauder smatra da podrška Jobiku samo pokazuje da vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana i opozicioni socijalisti ne pružaju građanima "nikakvu nadu"
66 pregleda 2 komentar(a)
Ronald Lauder, Foto: Beta/AP
Ronald Lauder, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.04.2015. 15:24h

Predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder izjavio je danas da je zabrinut zbog rastuće popularnosti mađarske ekstremno desničarske partije Jobik, naročito među mladim biračima.

Lauder, američki poslovni čovjek, rekao je agenciji AP da podrška Jobiku samo pokazuje da vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana i opozicioni socijalisti ne pružaju građanima "nikakvu nadu".

Lauder, čiji su baba i djed sa majčine strane rođeni u Mađarskoj, ocijenio je da se mnogi mladi okreću partiji koju predvodi Gabor Vona ne zbog antisemitizma, već zato "što traže alternativu, traže nešto drugačije".

Prema novijom anketama, Jobik je u Mađarskoj druga stranka po popularnosti poslije Fidesa, a u posljednje vrijeme sve više smanjuje i taj zaostatak.

I dok u Mađarskoj politički protivnici i kritičari Jobika uglavnom ignorišu tu stranku, Lauder je ocijenio da je dijalog od ključnog značaja.

"Vjerujem da je važno da se sa njima razgovara. Vjerujem da je važno da se razgovara sa svakim ko je spreman da sluša", rekao je Lauder.

"Činjenica je da mi, Jevreji, kao i hrišćani i druge vjeroispovijesti, treba da se sastanemo i razgovaramo sa svakim o tome šta se može učiniti u budućnosti", rekao je Lauder, dodajući da ne vjeruje da su svi u Jobiku antisemite.

Oko 550.000 mađarskih Jevreja ubijeno je u Drugom svjetskom ratu. U toj zemlji danas živi oko 100.000 Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica u Evropi.

Lauder je danas boravio u Budimpešti povodom komemoracije žrtava holokausta.

Bonus video: