Patriotski lanac brze hrane: Jedimo kod kuće!

„Cilj tog projekta je da se promoviše zamjena uvoza i stvori alternativa zapadnim lancima fast fuda“
79 pregleda 2 komentar(a)
Nikita Mihalkov, Andrej Končalovski, Foto: Twitter.com
Nikita Mihalkov, Andrej Končalovski, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 11.04.2015. 11:13h

Kremlj je rediteljima, braći Andreju Končalovskom i Nikiti Mihalkovu, odobrio skoro milijardu rubalja (19 miliona dolara) pomoći za finansiranje domaćeg rivala „Mekdonaldsu“, njihovog vatrenog krštenja sa ugostiteljskim biznisom.

Molba je upućena 16. marta a juče ju je prihvatio zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič na sastanku održanom na zahtjev predsjednika Vladimira Putina, objavio je „Gardijan“. Državni kredit ima petogodišnji rok otplate i, prema predlogu, činiće 70 odsto investicije. Končalovski i Mihalkov su u pismu, u koje je list „Komersant“ imao uvid, zamolili Putina da podrži otvaranje nacionalnog lanca kafe-restorana pod brendom „Jedimo kod kuće!“, u vlasništvu supruge Končalovskog, glumice i TV voditeljke Julije Visocke.

Braća su u prošlosti kritikovala uticaj Zapada i poznati su po bliskim vezama sa Kremljom.

„Cilj tog projekta je da se promoviše zamjena uvoza i stvori alternativa zapadnim lancima fast fuda“, objasnili su autori projekta.

Restorani bi bili u formatu malih radnji, u kombinaciji s kafićem. Priprema hrane bi se obavljala u regionalnim fabrikama-kuhinjama, a jelovnik bi se od 30 do 40 odsto sastojao od lokalnih proizvoda. To je u skladu sa vladinom politikom smanjenja uvoza i promovisanja patriotizma od kada je Evropska unija uvela ekononomske sankcije.

Predviđeno je i da fabrike-kuhinje hranom snabdijevaju socijalne institucije kao što su dječji domovi i internati.

Končalovski je za rusku televiziju 10. aprila kazao da nekoliko godina razmatra tu ideju a da ga je na konačnu odluku podstakla zabrana uvoza zapadne hrane, koju je Rusija uvela u odgovoru na sankcije.

Dodao je da su stotine ruskih farmera tražile smjernice od njegovog brata nakon što su njegovi dokumentarni filmovi o poljoprivrednoj krizi u zemlji emitovani na nacionalnoj televiziji.

Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da će novi lanac biti suočen sa konkurencijom zapadnih rivala. Mekdonalds je i dalje uveliko popularan među Rusima, uprkos smetnjama usljed pogoršanja tenzija između Rusije i SAD.

Odluka američkog lanca da zatvori restoran na Krimu nakon aneksije podstakla je pozive nacionalističkih političara na „izbacivanje“ te kompanije iz Rusije.

Ruska agencija za bezbjednost hrane je u avgustu zatvorila četiri Mekdonaldsova restorana, uključujući onaj na Puškinovom trgu. Oni su kasnije otvoreni.

Bonus video: