Nordijske zemlje: Rusija najveća prijetnja po bezbjednost Evrope

To zajedničko saopštenje je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je prije godinu dana pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo rast tenzija u Evropi
331 pregleda 57 komentar(a)
skandinavija, Foto: Corbacho.info
skandinavija, Foto: Corbacho.info
Ažurirano: 10.04.2015. 07:06h

Nordijske zemlje nazvale danas Rusiju u zajedničkom saopštenju najvećom prijetnjom po bezbjednost Evrope i dogovorile intenzivniju saradnju na polju odbrane i veću solidarnosti sa baltičkim državama.

Ministri odbrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda su u saopštenju objavljenom u najtiražnijem norveškom dnevnom listu "Aftenposten" istakli da sjeverna Evropa mora da bude spremna za moguće krize ili incidente izazvane od strane Rusije, prenio je Rojters.

"Ruski lideri su pokazali da su spremni da u praksi i efikasno upotrebe vojna sredstva kako bi ostvarili svoje političke ciljeve, čak i kad to podrazumeva kršenje principa međunarodnog prava", navodi se u saopštenju, čiju je autentičnost potvrdilo norveško Ministarstvo odbrane.

"Na Baltiku i našim sjevernim područjima se bilježi pojačana vojna i obavještajna aktivnost. Ruska vojska nas izaziva duž naših granica, a u Baltičkom moru je došlo do nekoliko slučajeva povrede granice", istakli su ministri nordijskih zemalja.

Zajedničko saopštenje će tokom narednih dana biti objavljeno kao uvodnik u tiražnim listovima svih nordijskih zemalja.

Finska, koja se graniči sa Rusijom, i Švedska nisu članice NATO, ali sve intenzivnije sarađuju sa tom alijansom.

To zajedničko saopštenje je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je prije godinu dana pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo rast tenzija u Evropi.

"Ruski potezi predstavljaju najveći izazov po bezbjednost Evrope. Ruska propaganda i političko manevrisanje doprinose sijanju nesloge između zemalja, kao i unutar organizacija poput NATO i EU", upozorili su ministri nordijskih zemalja.

Bonus video: