Ukrajina: Usvojen zakon protiv propagande komunističkih režima

Osobama, koje krše zakon, prijeti kazna do deset godina zatvora
4 komentar(a)
Ukrajina, zastava, Foto: Shutterstock.com
Ukrajina, zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.04.2015. 15:52h

Ukrajinski parlament danas je usvojio zakon kojim se zabranjuje svaka "propaganda totalitarnih komunističkih i nacističkih režima".

Za zakon je glasalo 254 poslanika, a za njegovo usvajanje bilo je potrebno najmanje 226 glasova.

Ukrajina je bila u sastavu Sovjetskog Saveza do 1991. godine.

Zakon, koji treba da potpiše ukrajinski predsjednik Petro Porošenko , osuđuje "komunistički i nacistički totalitarni režim u Ukrajini" i zabranjuje "svako javno negiranje kriminalnog karaktera tih režima", kao i javnu upotrebu simbola osim ako je u obrazovne i naučne svrhe.

Na spisku zabranjenih simbola se nalaze sovjetske i nacističke zastave i himne kao i komemorativne ploče u čast komunističkih lidera. Takođe su zabranjeni nazivi ulica i preduzeća koja se odnose na te lidere, na aktivnosti Komunističke partije ili na boljševičku revoluciju 1917. godine.

U slučaju kršenja zakona, organizacije će biti zabranjene što dovodi u pitanje postojanja Komunističke partije u Ukrajini.

Osobama, koje krše zakon, prijeti kazna do deset godina zatvora.

Ukrajina, koja je postala nezavisna država 1991. posle pada Sovjetskog saveza, bila je pogođena velikom glađu pod Sovjetima 1932. i 1933. godine kada je umrlo nekoliko miliona ljudi.

U Ukrajini postoje brojni sovjetski simboli, među kojima ulice i spomenici lidera Oktobarske revolucije Vladimira Iliča Lenjina.

Bonus video: