Grčka će dobiti avans za gasovod

Vladimir Putin i Aleksis Cipras su na konferenciji za novinare u Moskvi kazali da je u fokusu njihovih razgovora bila mogućnost razvoja velikih energetskih projekata
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2015. 06:33h

Lideri Rusije i Grčke juče su nakon prvog zvaničnog susreta u Kremlju kategorično odbacili mogućnost da Moskva finansijski pritekne u pomoć zaduženoj Atini i naveli da se buduća podrška uglavnom odnosi na dugoročno unapređenje ekonomske saradnje.

Međutim, jedan zvaničnik iz grčke vlade kazao je sinoć za Rojters da Rusija razmatra da Grčkoj pruži finansijska sredstva na osnovu budućeg profita koji Atina treba da zaradi prosljeđujući ruski gas Evropi u okviru proširenja projekta gasovoda Turski tok.

Zvaničnik je kazao bi dostava ruskog gasa iz Turske do Evrope preko Grčke, rezultirala nižim cijenama ovog energenta. Grčka bi, kako on navodi, Rusiji vratila avans tek nakon što gasovod počne sa radom.

Turski tok je alternativa gasovodu Južni tok od kojeg je Rusija odustala u decembru 2014. zbog nespremnosti EU da podrži taj projekat. Turski tok će, kako se planira, imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara, a prva ruta gasovoda bi trebalo da bude završena do decembra 2016.

Vladimir Putin i Aleksis Cipras su na konferenciji za novinare u Moskvi kazali da je u fokusu njihovih razgovora bila mogućnost razvoja velikih energetskih projekata. „U okviru ovih planova, mogli bi pružiti kredite za izvjesne projekte”, kazao je Putin, insistirajući da to nije pomoć.

"Grčka strana nam nije uputila nikakav zahtjev za pomoć", kazao je ruski lider, koji je, kako je prenio Rojters, na momente izgledao rasijano i umorno.

Cipras se nadovezao u istom maniru:

"Grčka nije prosjak koji traži od drugih država da rješavaju njene ekonomske probleme, ekonomsku krizu koja se ne tiče samo Grčke, već cijele Evrope".

Ova posjeta izazvala je zabrinutost u pojedinim državama EU, koje strahuju da bi Grčka mogla odstupiti od ekonomskih sankcija Rusiji kako bi obezbijedila pomoć ili iskoristila posjetu da bi izvršila pritisak na EU.

U očiglednom odgovoru na ove spekulacije, Cipras je kazao: „Grčka je suverena država sa neospornim pravom da sama vodi svoju spoljnu politiku“. On je takođe pozvao na okončanje „malicioznog ciklusa sankcija, prenio je BBC.

Putin je kazao da razumije da je Grčka, koja ima istorijske i kulturološke veze sa Rusijom, bila primorana da se prikloni politici EU i istakao da ne namjerava da koristi dužničke probleme Atine kako bi unio razdor među državama EU.

„Uvjeravam vas da nam nije cilj da bilo koju unutrašnju situaciju u EU iskoristimo kako bismo unaprijedili odnose sa evropskim blokom kao cjelinom. Želimo da sarađujemo sa cijelom jedinstvenom Evropom“, kazao je ruski lider.

Mada su ruski ministri ranije nagovijestili da bi Moskva mogla razmotriti ukidanje embarga na uvoz hrane iz Atine, Putin je kazao: „Naravno da su protivmjere naudile Grčkoj, ali to nije naša krivica... jednostavno nijesmo mogli reagovati drugačije: ne možemo praviti izuzetke za neku zemlju eurozone“.

Bonus video: