PRED SUSRET CIPRAS-PUTIN

EK: EU jedinstvena u sankcijama Rusiji

Za Putina gost iz Grčke stiže "u pravo vrijeme", te se on, po svemu sudeći, nada da će Cipras sljedeći put biti protiv produženja sankcija Rusiji
55 pregleda 2 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2015. 11:58h

Sve članice Evropske unije, uključujući Grčku, imaju jedinstven stav po pitanju sankcija Rusiji, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

"Evropska komisija polazi od toga da sve zemlje-članice ostaju jedinstvene kada se radi o sankcijama prema Rusiji, što je potvrđeno i posljednjom odlukom Evropskog savjeta 19. marta", naglasio je Shinas.

Grčki premijer Aleksis Cipras danas dolazi u dvodnevnu posjetu Rusiji, gdje će razgovarati sa predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim zvaničnicima.

Kako je najavljeno, grčki premijer će u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnoj saradnji u sektoru trgovine, investicija, energetike, turizma, kulture i obrazovanja, a mediji spekulišu i da bi Cipras mogao da zatraži od Rusije ekonomsku pomoć.

Prema navodima "Dojče velea", za Putina gost iz Grčke u Moskvu stiže "u pravo vrijeme", te se on, po svemu sudeći, nada da će Cipras sljedeći put biti protiv produženja sankcija Rusiji.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je danas Ciprasa da ne "ugrožava jedinstvo Evropske unije" tokom svoje posjete Rusiji.

Šulc je u intervjuu njemačkom listu "Bild" rekao: "Ne znam da li će Rusija obezbijediti Grčkoj finansijsku pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali mogu da savjetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo Evropske unije."

Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling je danas rekao da bi, ukoliko Atina odlučila da zaobiđe sankcije EU, to moglo napraviti "ogroman problem".

On je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", u vezi obustave uvoza narminica koji je Rusija uvela protiv država Unije, rekao da bi bio "težak politički poduhvat ako bi jedna od evropskih zemalja istupila iz mehanizma EU protiv Rusije".

Preporučujemo za Vas