Šulc: Cipras da ne ugrožava jedinstvo EU

"Ne znam da li će Rusija obezbijediti Grčkoj finansijsku pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali mogu da savjetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo Evropske unije“, rekao je Šulc
1 komentar(a)
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 07:39h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da ne "ugrožava jedinstvo Evropske unije" tokom svoje posjete Rusiji.

"Ne znam da li će Rusija obezbijediti Grčkoj finansijsku pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali mogu da savjetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo Evropske unije“, rekao je Šulc u intervjuu njemačkom tabloidu “Bild“.

Cipras, u dvodnevnoj posjeti zvaničnoj Moskvi, trebalo bi da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevim, predsjedavajućim ruske Dume Sergejem Nariškinom i poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom, prenio je sajt "Sputnjik".

Prema navodima Ciprasove pres službe, grčki premijer će u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnoj saradnji u sektoru trgovine, investicija, energetike, turizma, kulture i obrazovanja, a mediji spekulišu i da bi Cipras mogao da zatraži od Rusije ekonomsku pomoć.

Dug Grčke prema kreditorima, koje čine Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Evropska centralna banka, iznosi oko 270 miliona dolara, a Atina samo ove godine treba da isplati 22,5 miliona dolara na ime kamata.

Bonus video: