CIPRAS DANAS SA PUTINOM

Moguća ponuda koja se ne odbija

Očekuje se da će dvojica lidera potpisati niz sporazuma o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, a u fokusu će biti sankcije EU
6 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 06:24h

Odlučan da poboljša odnose između Rusije i Grčke, premijer Aleksis Cipras je juče otputovao u Moskvu gdje će razgovarati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i na taj način pojačati pritisak na zapadne kreditore koji održavaju likvidnom zaduženu Grčku.

Nakon spekulacija da bi ruski predsjednik mogao iznijeti ponudu o finansijskoj pomoći koju će grčki premijer teško moći da odbije, zvaničnici su kazali da ovu kontroverznu posjetu treba posmatrati kroz prizmu saopštenja ljevičarske vlade u Atini da radi „ono što je najbolje za Grčku“, navodi se u članku britanskog „Gardijana“. Zvaničnici posjetu opisuju kao „politički prijateljsku i ekonomski obećavajuću“.

Dvojica lidera, koji će danas imati zvanične razgovore i radni ručak potpisaće cijeli niz sporazuma, uključujući i trogodišnji plan za jačanje ekonomskih i trgovinskih veza.

U fokusu sureta u Kremlju će takođe biti sankcije koje je EU uvela Rusiji, a koje je Cipras javno osudio rekavši da „ne vode nigdje“. Ruski list „Komersant“ je juče objavio da će na vrhu agende vjerovatno biti i popust na isporuke gasa. „Gardijan“ navodi da Grčka 57 odsto gasa uvozi iz Rusije.

Zapadne diplomate su zabrinute da bi Putin mogao iskoristiti Atinu kako bi dodatno podijelio Evropu.

Cipras je posjetu Rusiji najavio prije mjesec dana, naglašavajući važnost koju njegova vlada pridaje srodnoj pravoslavnoj zemlji. Najveći ruski zvaničnici, uključujući ministra spoljni poslova Sergeja Lavrova, javno su kazali da će Moskva „na pozitivan način razmotriti“ eventualni zahtjev Grčke za pružanje pomoći. Pored kredita, Moskva bi mogla ponuditi ukidanje embarga na uvoz hrane iz Grčke. Rusija je, kako podsjeća „Gardijan“, odgovarajući na sankcije u avgustu prošle godine zabranila uvoz mesa, ribe, voća i povrća, kao i mliječnih proizvoda iz EU. Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov je juče rekao novinarima da će Moskva razmotriti ukidanje embarga na uvoz hrane iz Grčke, Mađarske i Kipra - za koje je rečeno da koriste blažu retoriku prema Kremlju u odnosu na druge zemlje EU.

I mada evropski lideri omalovažavaju Ciprasovu posjetu Kremlju, izvjesno je da će ona dodatno zabrinuti kreditore, ističe britanski list.

Rusi zainteresovani za luke Pirej i Solun

Moskva je takođe voljna da ponudi kredite Grcima isto kao što je to učinila sa Kiprom pod uslovom da dobije pristup „određenoj imovini u Grčkoj“, kazao je neimenovani izvor iz Kremlja za „Komerasnt“.

Međunarodni kreditori u EU, Evropskoj centralnoj banci i MMF-u forsiraju masovnu prodaju grčke državne imovine, počev od aerodroma do luka, kako bi se izbalansirao budžet.

U tom kontekstu Rusija je zainteresovana za grčki transportni sektor u lukama Pirej i Solun.

Preporučujemo za Vas