Riješena misterija pada aviona poljskog predsednika?

Prema transkriptu, posada je bila zabrinuta zbog navoda o gustoj magli na aerodromu kada je trebalo da slete i razmatrala je mogućnost povratka, ali je osjetila pritisak da avion ipak spusti, kako predsjednik ne bi morao da otkaže svoje obaveze
2 komentar(a)
Leh Kačinjski, Foto: Twitter
Leh Kačinjski, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.04.2015. 14:05h

Nekoliko minuta prije nego što se 2010. godine srušio avion u kojem se nalazio tadašnji poljski predsjednik Leh Kačinjski, koji je sa članovima delegacije tada i poginuo, pripadnici predsjednikovog okruženja tražili su od posade da slete uprkos gustoj magli, prema transkriptu razgovora iz kokpita, prenosi poljska radio stanica.

Kako pokazuju podaci iz "procurjelog" transkripta, posada je više puta molila te ljude da ućute ili da izađu iz pilotske kabine, a iz razgovora se može zaključiti da su ljudi u kokpitu i oko njega pili pivo, iako nema indikacija da su i sami članovi posade konzumirali alkohol, prenosi Rojters.

U avionskoj nesreći koja se dogodila u Smolensku, na zapadu Rusije, poginulo je 96 ljudi, uključujući predsjednika Kačinjskog, njegovu suprugu, guvernera centralne banke, visoke vojne komandante i druge zvaničnike visokog ranga, a istraga još nije završena.

Poljska radio stanica RMF FM navodi da transkript potiče iz rekordera glasa iz pilotske kabine koji je nađen među krhotinama aviona ubrzo nakon nesreće.

Stanica objašnjava da su poljski istražitelji u februaru koristili nove tehnike kako bi dešifrovali djelove snimka koje su im proslijedile ruske vlasti, a koji su bili veoma lošeg kvaliteta tako da je sadržaj bio nerazumljiv.

Prema transkriptu, posada je bila zabrinuta zbog navoda o gustoj magli na aerodromu kada je trebalo da slete i razmatrala je mogućnost povratka, ali je osjetila pritisak da avion ipak spusti, kako predsjednik ne bi morao da otkaže svoje obaveze.

Kako precizira radio stanica, šef diplomatskog protokola je rekao kapetanu 15-ak minuta prije nesreće: "Pokušavaćemo sve dok ne uspijemo".

Glavni komandant poljskih vazduhoplovnih snaga Andžej Blasik, koji je bio putnik u istom avionu, bio je u kokpitu i rekao pilotima 41 sekundu prije nesreće: "Uradite to polako", kako se saznaje iz transkripta, prema navodima poljske radio stanice.

Portparol kancelarije glavnog vojnog tužioca u Varšavi, koja vodi istragu o nesreći, rekao je da za sada nema komentar na transkript.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je poljski predsjednik sa saradnicima putovao na komemoraciju masakra u Katinskoj šumi, koji je izvršen kada je tajna policija Sovjetskog Saveza ubila hiljade poljskih oficira u šumi na zapadu Rusije 1940. godine, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: