Da li je realno savezništvo Grčke i Rusije

Mada su se sve vlade Grčke dobro odnosile prema Rusiji, teško da se u tom kontekstu radi o običnim diplomatskim odnosima, smatra AFP
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 19:30h

Posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Rusiji u srijedu i četvrtak vodi pomisli na formiranje novog savezništva čiji su realni izgledi ograničeni, piše AFP.

Atina je odlučila šta će: s jedne strane grčka kriza se mora "riješiti u okviru evropske porodice", a s druge su "odnosi sa zemljama izvan EU" što je "potpuno druga stvar", sumirao je ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u grčkom finansijskom dnevniku "Naftemboriki".

Po riječima grčkog ministra, nema sumnje da Grčka finansijsku pomoć traži samo od svojih evropskih partnera, ali ona, kao i ostali, njeguje bilateralne odnose i s trećim zemljama.

Ministar ne kaže da su, konstatuje AFP, dvodnevne posjete evropskih zvaničnika Moskvi rijetke zbog ukrajinske krize koja je teško pogodila odnose EU i Rusije. Ipak, Aleksis Cipras će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom radi razgovora o "privrednoj i trgovinskoj saradnji, o investicjama, energetici, turizmu i kulturi", najavio je njegov kabinet.

Ministar inostranih poslova Nikos Kocijas je tamo već bio, u februaru, manje od tri nedjelje nakon pobjede stranke radikalne ljevice Sirize na izborima 25. januara, a premijera će Kremlj ponovo ugostiti u maju, kao jednog od svega nekoliko lidera iz EU na proslavi 70. godišnjice savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Mada su se sve vlade Grčke dobro odnosile prema Rusiji, teško da se u tom kontekstu radi o običnim diplomatskim odnosima, smatra AFP.

Upozorenja su stigla brzo: Predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc na pitanje njemačkog lista "Hanoferiše algemaajne cajtung", zatražio je prošlog vikenda da Cipras "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.

I to baš u vrijeme kada grčka vlada marljivo pregovara s povjeriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), radi isplate posljednje tranše kreditne pomoći, vitalne za finansijski opstanak grčke države.

U intervjuu za "Rajniše post", njemački ministar privrede Zigmar Gabriel je umanjio značaj opasnosti po geopolitičku sigurnost: "Ne mogu da zamislim da je iko u Atini spreman da okrene leđa Evropi, i da se baci u zagrljaj Rusije", rekao je on.

S tim se ne slaže Konstandinos Filis, direktor istraživanja u Institutu za međunarodne odnose u Atini, po kome se "Ciprasova vlada upustila u širenje sumnje u svoje namjere među Evropljanima kojima time poručuje da "ništa nikada nije sigurno".

Ali, po njegovim riječima, radi se o "taktici", a ne o diplomatskom preokretu.

"Grčkoj je potrebna EU, a Rusija treba Grčka u EU i u NATO da bi stekla podršku dok je pod kritikom i pod ekonomskim sankcijama", dodao je on.

Grčka je jedna od evropskih zemalja koje se protive sankcijama protiv Moskve. Aleksis Cipras je u intervjuu prošle nedjelje ruskoj agenciji TASS ponovio da sankcije "ničemu ne vode".

Više nego kao "alternativu" za svoje evropsko sidrište, Grčka vidi Rusiju kao "dodatnu kartu" za svoju diplomatsku igru "u kojoj se može pokazati kao zemlja s mnogo saveznika", rekao je Filis.

Pored igre savezništava, tokom posjete Moskvi razmatraće se vrlo konkretne teme: cijena gasa, perspektiva produžavanja kroz Grčku planiranog gasovoda između Rusije i Turske "Turski tok", ruski embargo na grčke poljoprivredne proizvode, ruske investicije u Grčkoj, posebno u traganje za naftom i u državnu grčku željezničku kompaniju TRAINOSE.

"Cipras se obraća i svom biračkom tijelu", dodao je Tanos Veremis, potpredsjednik Grčke fondacije za međunarodna istraživanja - ELIAMEP:

"Radi se o tome da pokaže da se njegova vlada kreće, da nastoji da nešto postigne", zaključuje AFP.

Bonus video: