Mjesec dana pred izbore u Britaniji, favoriti rame uz rame

Ovakvi rezultati, koji su već mjesecima ne mijenjaju, nagovještavaju da nijedna od ove dvije stranke neće moći da sama formira vladu, navodi francuska agencija i podsjeća da konzervativci i laburisti dominiraju u britanskoj politici od 1920-ih, ali da se dvostranački sistem rasparčava
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 20:00h

Mjesec dana pred opšte izbore u Velikoj Britaniji, eksperti spekulišu o mogućem ishodu najneizvjesnijeg glasanja poslije više decenija, a ankete potvrđuju da vodeći kandidati - vladajući konzervativci premijera Dejvida Kamerona i opozicioni laburisti na čelu sa Edom Milibendom - ostaju "rame uz rame".

Prema istraživanju čije je rezultate objavio BBC, Konzervativna partija desnog centra uživa naklonost 34 odsto Britanaca, dok 33 odsto ispitanika planira da svoj glas da laburistima lijevog centra, prenosi AFP.

Ovakvi rezultati, koji su već mjesecima ne mijenjaju, nagovještavaju da nijedna od ove dvije stranke neće moći da sama formira vladu, navodi francuska agencija i podsjeća da konzervativci i laburisti dominiraju u britanskoj politici od 1920-ih godina, ali da se dvostranački sistem rasparčava.

Što se rejtinga ostalih stranaka tiče, Partija za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) predvođena Najdželom Feridžom, koja želi da Britanija napusti EU, uživa povjerenje 15 odsto birača, dok za zelene namjerava da glasa pet odsto ispitanika.

U Škotskoj, Škotska nacionalna partija (SNP), koja stremi ka nezavisnosti od Britanije, ima izglede da zamijeni laburiste kao najveća partija.

AFP podsjeća da će sastav nove vlade biti određen brojem mjesta koje svaka od partija osvoji u Donjem domu, a da bi oformila vladu, potrebno je da stranka osvoji više od polovine lokalnih izbornih okruga, kojih ukupno ima 650, dakle najmanje 326.

Prema rezultatima ankete koju je objavio "Gardijan", konzervativci će osvojiti 276 mjesta, a laburisti za šest manje, dok bi SNP-u pripalo 50 mjesta.

Mlađim partnerima u trenutnoj vladajućoj koaliciji, liberalnim demokratama, pripalo bi 28 mjesta, što je upola manje nego što sada imaju, a UKIP-u četiri, pokazuju rezultati iste ankete.

Potpredsjednik vlade Nik Kleg, lider liberalnih demokrata, mogao bi da se nađe među onima koji će izgubiti svoje mjesto i karijeru, prema rezultatima istraživanja koje je u svom okrugu organizovao bogataš i bivši konzervativac Majkl Eškroft.

U svakom slučaju, ko god da prevagne - konzervativci ili laburisti, moraće da se udruže sa jednom ili više manjih partija kako bi stekli dovoljno mjesta da mogu da vladaju, a to svakako ukazuje na tijesnu trku sa neizvjesnim ishodom, zaključuje Gideon Skiner iz istraživačkog instituta Ipsos.

Bonus video: