Turska blokirala društvene mreže zbog slika mrtvog tužioca

Današnja zabrana je prva veća zabrana društvenih mreža od kada je prije godinu Redžep Tajip Erdogan, tada premijer, privremeno blokirao Twitter i Youtube uoči lokalnih izbora u martu 2014.
107 pregleda 0 komentar(a)
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.04.2015. 12:45h

Turske vlasti naredile su da budu blokirane društvene mreže Twitter, Facebook i Youtube kako bi spriječile širenje snimaka tužioca ubijenog prošle nedjelje u talačkoj krizi u sudu u Istanbulu, prenose mediji.

U poruci Uprave za telekomunikacije (TIB) objavljenoj na Youtube navodi se da je ova zabrana donijeta administrativnom mjerom.

Prema internet sajtu dnevnika Hurijet, mjera je doneta na osnovu odluke suda o blokadi 166 sajtova koji su objavili sliku tužioca, među kojima su i Facebook, Twitter i Youtube.

Tužoca Mehmeta Selima Kiraza su 31. marta više od šest sati kao taoca držala dvojica naoružanih pripadnika turske radikalne ljevičarske grupe, a preko društvenih mreža objavili su njegovu sliku sa pištoljem prislonjenim na sljepoočnicu. Tužilac i dvojica napadača ubijeni su prilikom pokušaja policije da riješi talačku krizu.

Odmah narednog dana tursko pravosuđe otvorilo je istragu protiv četiri turska lista optužena za "terorističku propagandu" zato što su objavili sliku tužioca na svom vebsajtu.

Današnja zabrana je prva veća zabrana društvenih mreža od kada je prije godinu Redžep Tajip Erdogan, tada premijer, privremeno blokirao Twitter i Youtube uoči lokalnih izbora u martu 2014. zbog toga što su preko njih objavljivani audiosnimci o navodnoj korupciji u njemu bliskim krugovima.

Bonus video: