Grčka se obavezala da će isplatiti dospjeli dug MMF-u

Grčka vodi teške pregovore sa svojim partnerima u Evropskoj uniji. Ona od EU očekuje isplatu posljednje tranše pomoći od 7,2 milijardi eura u okviru plana pomoći od 240 milijardi koliko su zemlji dali Unija i MMF od 2010
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 08:02h

Grčka se obavezala da će u četvrtak isplatiti 460 miliona eura dospjelog duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), saopšteno je nakon sastanka u Vašingtonu.

Direktor MMF-a, Kristin Lagard je, nakon sastanka sa grčkim ministrom finansija, Janisom Varufakisom, kazala da je efikasna saradnja u interesu svih.

"Varufakis i ja smo razmijenili mišljenja o trenutnim događajima i smatramo da je efikasna saradnja u interesu svih", rekla je Lagard.

Ona je dodala da su zaključili da nesigurnost nije u interesu Grčke i pozdravila to što je Varufakis potvrdio da će isplatiti dospjelu sumu 9. aprila, saopšteno je iz MMF-a.

Ekonomisti smatraju da bi grčko neisplaćivanje dugova moglo da ima nepredvidive posljedice.

Grčka vodi teške pregovore sa svojim partnerima u Evropskoj uniji. Ona od EU očekuje isplatu posljednje tranše pomoći od 7,2 milijardi eura u okviru plana pomoći od 240 milijardi koliko su zemlji dali Unija i MMF od 2010.

Nova vlada radikalne ljevice Syriza treba do kraja aprila da predstavi Eurogrupi spisak reformi dovoljno ubjedljiv da bi produžila program pomoći.

Varufakis će se danas sastati sa zvaničnicima američkog ministarstva finansija i savjetnicom predsjednika Baraka Obame za međunarodna ekonomska pitanja, Karolinom Atkinson.

Varufakisova posjeta Vašingtonu dogodila se kratko prije predviđene posjete premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi.

Bonus video: