Sukob demonstranata oko eksploatacije zlata u Grčkoj

Agencija Asošiejted pres javlja da je u sukobu učestvovalo 2.000 pristalica eksploatacije zlata i oko 850 protivnika i da niko nije uhapšen
95 pregleda 0 komentar(a)
Zlato, Ruda, Foto: Shutterstock
Zlato, Ruda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2015. 18:40h

Stotine pobornika i protivnika eksploatacije zlata na sjeveru Grčke potukle su se danas na Halkidiku uprkos naporima policije da ih razdvoji.

Prema navodima grčkih medija, do sukoba je došlo kod rudnika zlata Skurijes kojim upravlja kanadska korporacija Eldorado Gold iz Vankuvera, pa je policija morala da koristi ošamućivač.

Agencija Asošiejted pres javlja da je u sukobu učestvovalo 2.000 pristalica eksploatacije zlata i oko 850 protivnika i da niko nije uhapšen.

Lokalno stanovništvo na Halikidu se oštro podijelilo u vezi sa ovim pitanjem.

Protivnici se plaše za prirodnu okolinu i gubitka prihoda od turizma ako se to desi, dok pobornici pozdravljaju otvaranje gotovo 2.000 radnih mjesta u doba izuzetno teške ekonomske i finansijske krize.

Obje strane tvrde da su imale povrijeđenih. Policija nije iznijele nikakve podatke u vezi sa tim.

Ispred rudnika je i ranije bilo demonstracija, ali je ovo prvi put da su izbili sukobi. Vlada Grčke na čelu sa ljevičarskom Sirizom je ranije govorila da će osporiti kanadsko upravljanje rudnikom.

Bonus video: