Pravi se najveći morski rezervat na svijetu

Taj prostor je stanište najmanje 1.249 vrsta morskih sisara, ptica i riba, uključujući najdublje živuće biljke, vrste koralske alge koja se može naći na dubini od 382 metra
85 pregleda 1 komentar(a)
Morska trava, Foto: Shutterstock
Morska trava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2015. 16:51h

Velika Britanija planira da stvori najveći morski rezervat na svijetu, veliki kao Francuska i Njemačka zajedno.

Kako prenosi AFP, rezervat će se prostirati oko ostrva Pitkern, britanske teritorije u južnom Pacifiku, nastanjenog potomcima pobunjenika sa broda Baunti koji su na tamo stigli 1789. godine.

"Vlada namjerava da pristupi određivanju Zaštićene morske zone (Marine Protected Area - MPA) oko Pitkerna", stoji u dokumentu koji je ministar finansija Džordž Osborn nedavno predstavio parlamentu.

Američka dobrotvorna fondacija Pju, koja je sprovela kampanju u korist rezervata, saopštila je da će površina zaštićene zone oko malog pacifičkog arhipelaga, imati 834.334 kvadratna kilometra.

Taj prostor je stanište najmanje 1.249 vrsta morskih sisara, ptica i riba, uključujući najdublje živuće biljke, vrste koralske alge koja se može naći na dubini od 382 metra.

"Novi rezervat će zaštititi neka od najnetaknutijih okeanskih staništa na svijetu", ističe se u saopštenju fondacije Pju, dodajući da će cijeli prostor biti nadgledan posebnim sistemom satelitskog monitoringa kako bi se spriječilo ilegalno ribarenje.

Britanska glumica Helen Bonam Karter, koja se početkom godine slikala naga sa tunom, u znak podrške kampanji za zaštitu mora, izjavila je da će ova inicijativa pomoći nekim ugroženim vrstama da se spasu od izumiranja.

"Nećemo morati da objašnjavamo našim unucima šta je tuna", kazala je ona, dodavši da nikada ne bi pomislila da svlačenje može da bude tako efektno.

"Moraću to češće da radim", zaključila je ona.

Bonus video: