EU ukazivala na propuste i prije pada aviona "Džermanvingsa"

Evropska komisija je, na osnovu nalaza EASA, u okviru stalnog sistema nadzora, rekla Njemačkoj da svoju avioindustriju usaglasi sa pravilima
0 komentar(a)
Džermanvings, Foto: Reuters
Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 11:50h

Evropska agencija za bezbijednost aviosaobraćaja (EASA) je i prije pada aviona kompanije Džermanvings izražavala zabrinutost zbog pitanja bezbijednosti vazdušnog saobraćaja u Njemačkoj, posebno zbog praćenja zdravstvenog stanja posade, prenose danas svjetski mediji.

Portparol agencije EU Dominik Fuda izjavio je u subotu da je EASA više puta ukazivala na neusaglašenost s evropskim propisima o aviosaobraćaju, što potvrđuje navode iz izvještaja lista Wall Street Journal.

"Na osnovu preporuka EASA, Evropska komisija je krajem 2014. pokrenula proces kojim poziva na odgovornost Njemačke", rekao je Fuda, prenosi britanski list Gardijan.

Prema pisanju lista u subotu, zvaničnici EU su upozoravali da njemačka administracija za regulaciju vazdušne bezbijednosti ima "hroničan problem s nedostatkom osoblja što bi moglo da ugrozi njenu sposobnost da provjerava svoje prevoznike i posade, uključujući medicinske preglede".

Evropska komisija je, na osnovu nalaza EASA, u okviru stalnog sistema nadzora, rekla Njemačkoj da svoju avioindustriju usaglasi sa pravilima.

Kopilot Andreas Lubic, za koga se sumnja da je 24. marta u francuskim Alpima namjerno oborio avion sa 150 putnika članova posade, tražio je putem interneta informacije o samoubistvu i vratima pilotske kabine, prema izvještaju tužilaštva.

Lubic je nekoliko godina ranije, tokom obuke u letačkoj školi, imao teški period depresije.

Aviokompanija Lufthanza, vlasnica Džermanvingsa, pod velikim je pritiskom pošto se saznalo da je Lubic obavijestio njihovu školu letjenja da je patio od depresije.

Bonus video: