Ukrajina: Pregovori o povlačenju oružja

Izvor iz Kijeva blizak pregovorima kaže da se razgovara o proširenju dogovora o povlačenju oružja u okviru Kontakt grupe u kojoj su Ukrajina, Rusija i proruske snage, pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju
1 komentar(a)
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2015. 17:28h

Predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih snaga na istoku Ukrajine razgovaraju o mogućnostima proširenja dogovora o povlačenju naoružanja, tako da se posle teškog oružja sa linije kontakta povuku i tenkovi i lakši oružani sistemi.

Do sada je, prema sporazumu iz Minska, samo oružje kalibra preko 100 mm - uključujući tešku artiljeriju, minobacače i snažne raketne sisteme - povučeno sa linije kontakta između ukrajinskih i proruskih snaga.

Ključni dio sporazuma bilo je primirje koje se još uvijek održava uprkos skoro svakodnevnim žrtvama.

"Da bi se smanjile tenzije u regionu, razgovara se o uzajamnom povlačenju tenkova, minobacača kalibra 80 mm i oružja kalibra do 100 mm", rekao je za Rojters portparol bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme koji je predstavnik Kijeva u mirovnim pregovorima.

Izvor iz Kijeva blizak pregovorima kaže da se razgovara o proširenju dogovora o povlačenju oružja u okviru Kontakt grupe u kojoj su Ukrajina, Rusija i proruske snage, pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

"Cilj je da se proširi i produbi sporazum iz Minska, kako bi primirje bilo efikasnije i stabilnije", rekao je taj izvor.

Da se razgovori vode potvrdio je i Denis Pušlin, predstavnik proruskih snaga u Donjecku za agenciju DAN, koji je naveo da se "priprema dokument o povlačenju tenkova i da nijedna strana zasad nema primjedbi na to".

Bonus video: