Turska: Istraga protiv listova zbog fotografije otetog tužioca

Jedna od glavnih medijiskih kuća u Turskoj, Dogan, čije publikacije uključuju i Hurijet i Posta, bila je primorana da objavi zvanično izvinjenje zbog "zloupotrebe fotografije na kojoj su simboli terorističke organizacije"
0 komentar(a)
Mehmet Selim Kiraz, Foto: Reuters
Mehmet Selim Kiraz, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 12:21h

Tursko pravosuđe pokrenulo je danas istragu protiv četiri turska lista optužena za "terorističku propagandu" zbog objavljivanja fotografije tužioca koji je u utorak otet i potom preminuo i dvojice njegovih otmičara.

Tužilaštvo u Istanbulu optužuje listove Hurijet, Kumbhurijet, Posta i Bugun za objavljivanje fotografije tužioca Mehmeta Selima Kiraza za s pištoljem uperenim u njegovu glavu i dvojice otmičara, prenose danas turski mediji.

Fotografija je objavljena odmah poslije vijesti da su pripadnici Revolucionarnpg fronta za oslobođenje naroda (DHKP-C) oteli tužioca.

Ta grupa je u Turskoj proglašena za terorističku organizaciju.

Jedna od glavnih medijiskih kuća u Turskoj, Dogan, čije publikacije uključuju i Hurijet i Posta, bila je primorana da objavi zvanično izvinjenje zbog "zloupotrebe fotografije na kojoj su simboli terorističke organizacije".

Tokom otmice, tursko regulatorno tijelo za elektronske medije zabranilo je televizijskim kanalima da uživo emituju snimke s lica mjesta.

Turski premijer Ahmet Davutoglu juče je rekao da je zabranio medijima da prikazuju fotografije ubijenog tužioca i da prenesu vijest o njegovoj sahrani koja je juče bila.

Davutoglu je rekao da je sloboda izražavanja podjednako važna kao i poštovanje prema ožalošćenoj porodici i da ne smije da bude "predmet terorističke propagande".

Kiraz je istraživao okolnosti smrti jednog mladića koga je policija ranila na antivladinim protestima 2013. godine. Mladić je posle 269 dana u komi umro 11. marta 2014.

Bonus video: