Češka: Supruzi bivšeg premijera prijeti osam godina robije

Nađova je tokom uticajne činovničke funkcije na kojoj je bila primila poklone u vrijednosti od 358.625 eura
2 komentar(a)
Jana Nađova, Foto: Beta/AP
Jana Nađova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.04.2015. 09:13h

Nekadašnjoj ljubavnici bivšeg češkog premijera Petra Nečasa, sada supruzi, Jani Nađovoj Nečasovoj, prijeti do osam godina zatvora zato što nije prijavila porez na luksuzne poklone koje je dobijala kao šefica premijerovog kabineta od uticajnih čeških privrednika i političara.

Nađova je tokom uticajne činovničke funkcije na kojoj je bila primila poklone u vrijednosti od 358.625 eura.

Ona je u drugom slučaju optužena da je zloupotrijebila vojnu obavještajnu službu da prati Nečasovu tadašnju suprugu Ratku. Petr Nečas je zbog te afere podnio ostavku a sa njim je pala i cijela vlada.

Vrhovno državno tužilaštvo u Olomoucu optužilo je Nađovu u martu za utaju poreza u visini od 26.145 eura na poklone u 29 slučajeva, piše današnje Pravo.

Nađova, koja je kao šef kancelarije predsjednika vlade i njegova ljubavnica godinama imala najveći uticaj na to ko će uopšte moći da se sretne sa premijerom, dobijala je od privrednika, lobista i političara skupocjene poklone.

Pri pretresu njene kancelarije i stana nađene su luksuzne brendirane damske tašne, satovi, parfemi, cipele, odjeća i nakit. Najskupoceniji poklon bila je biserna ogrlica "Kartije" vrijedna 41.500 eura, koju od svoje plate i visokih premija ne bi mogla da kupi ni ona ni tadašnji premijer Nečas.

Nađova je, takođe, od više nepoznatih "sponzora" dobila skupocjeni prsten vrijedan 7.960 evra, a prodavac u Kartijeovoj prodavnici u Pragu priznao je policiji da je faktura na nepostojećeg Rusa iz Moskve lažna, a da je prsten platilo nekoliko Čeha.

Među privrednicima koji su na spisku darodavaca nalaze se i direktori nekih od najvećih čeških državnih preduzeća.

Po češkim zakonima, za utaju poreza takvog obima Jani Nađovoj-Nečasovoj prijeti od dvije do osam godina zatvora.

Bonus video: