Lubic "guglao" o sigurnosti vrata kokpita, načinima samoubistva...

Istražitelji pokušavaju da utvrde motiv zašto je Lubic preuzeto kontrolu nad avionom, zaključao se u kokpitu i namjerno usmjerio avion sa još 149 osoba prema planinama
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2015. 21:55h

Njemački tužitelji tvrde da je Andreas Lubic na internetu pretraživao metode samoubistva te informacije o sigurnosti vrata kokpita i to nekoliko dana prije nesreće. Otkrili su to analizom rezultata pretraživanja na njegovom iPadu u razdoblju od 16. do 23. marta.

Kopilot Džermanvingsa, koji se sumnjiči da je namjerno srušio putnički avion u predjelu francuskih Alpa, lagao je ljekare, rekavši im da je na bolovanju dok je još radio, piše njemački list “Bild”.

Pozivajući se na izvore iz istrage, list piše da je 27-godišnji Andreas Lubic tražio ljekarsku pomoć za problem koji je imao sa očima.

Uprkos tome što je Lubic obavijestio ljekare da je radio kao pilot, on namjerno nije spomenuo činjenicu da i dalje radi.

“Bild” navodi i da su istražiteljima dostupna dokumenta da je Lubic bio umiješan u automobilsku nesreću krajem prošle godine. Tom prilikom je povrijeđen, a potom se žalio na traumu i problem s vidom.

Istražitelji pokušavaju da utvrde motiv zašto je Lubic preuzeto kontrolu nad avionom, zaključao se u kokpitu i namjerno usmjerio avion sa još 149 osoba prema planinama.

Prema zdravstvenom kartonu, može se zaključiti da Lubic uzima ljekove za depresiju, anksioznost i napade panike, prenosi “Bild”, dodavši da je među uzimanim ljekovima i “lorazepam”.

Džermanvings nije znao za depresiju, Lufthanza jeste

Aviokompanija Džermanvings saopštila je danas da nije znala da je Lubic imao depresiju tokom obuke letenja.

Njemačka aviokompanija Lufthanza, vlasnica Džermanvingsa, potvrdila je u utorak da je prije šest godina znala da je Lubic imao tešku depresivnu epizodu prije nego što je završio obuku u njihovoj školi letenja, ali da je od tada prolazio sve njihove zdravstvene provjere.

Lufthanza je saopštila da je Lubic prijavio letačkoj školi 2009. da ima depresiju, zbog koje je na kratko prekinuo obuku.

Portparolka Džermanvingsa, gdje je Lubic počeo da radi u septembru 2013, izjavila je da nisu znali za tu depresivnu epizodu kada je to znala Lufthanza.

Galerija

Bonus video: