Oko 1.000 Čeha traži evakuaciju iz Ukrajine: "Moraju da dokažu češke korijene"

Ukrajinski Česi u prihvatnom centru pohađaju kurseve češkog jezika, a, kome je potrebno, i kurseve za prekvalifikaciju, dok država nastoji da im pomogne da nađu posao
0 komentar(a)
Ukrajina, Češka, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Češka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2015. 18:20h

Češka će nastaviti evakuaciju svoje manjine iz Ukrajine, za šta se prijavilo oko 1.000 državljana Ukrajine češke nacionalnosti, a ove godine primiće ih 250.

"Skoncentrisali smo se na potomke Čeha koji žive na istoku Ukrajine, u oblastima koje najviše ugrožava nestabilnost. Kandidati moraju da podnesu dokaze da imaju češke korijene kako bi bili uključeni u taj program", kazao je danas premijer Češke Bohuslav Sobotka.

On je u prihvatnom centru češkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u mjestu Červena nad Vltavom, posjetio prvih 85 evakuisanih ukrajinskih Čeha koji su se u postojbinu vratili prije mjesec dana.

O njima će se pola godine starati češka država, plaćati im smještaj i hranu, a dobili su i finansijsku pomoć u vrijednosti 1.850 eura za odrasle i 740 eura za svako dijete.

Ukrajinski Česi u prihvatnom centru pohađaju kurseve češkog jezika, a, kome je potrebno, i kurseve za prekvalifikaciju, dok država nastoji da im pomogne da nađu posao.

Česi su, kao ekonomski emigranti, počeli da se doseljavaju u oblasti današnje Ukrajine u vrijeme carske Rusije nad njom, u drugoj polovini 19. vijeka.

U to vrijeme je u seoske oblasti Ukrajine, u Volinju i oko Žitomira, emigriralo oko 16.000 Čeha.

Poslije Drugog svjetskog rata, Česi iz Ukrajine koji su se borili protiv Hitlerovih nacista, ostali su u Čehoslovačkoj, a 1947. godine, na osnovu međudržavnih sporazuma sa Sovjetskim Savezom, u Čehoslovačku se doselilo 40.000 takozavnih volinjskih Čeha.

Za evakuaciji su se sada prijavili i Česi iz oblasti u Ukrajini koje nijesu ugrožene sukobima, pravdajući to strahom od porasta nacionalizma i u zapadnim i centralnim djelovima Ukrajine.

Bonus video: