NJEMAČKA KANCELARKA UPOZORAVA

Merkel: U Ukrajini je mirnije, ali primirje nije potpuno

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu sa Merkelovom, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da proruske snage koje, kako je naveo, podržavaju ruski vojnici, i dalje učestvuju u borbama mada su sukobi prorijeđeni, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Angela Merkel, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Angela Merkel, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2015. 18:04h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je situacija u Ukrajini postala mirnija u nedeljama nakon što je postignut sporazum u Minsku, ali je upozorila da primirje još nije u potpunosti primijenjeno.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu sa Merkelovom, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da proruske snage koje, kako je naveo, podržavaju ruski vojnici, i dalje učestvuju u borbama mada su sukobi prorijeđeni, prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, 75 ukrajinskih vojnika je ubijeno, a mnogi su ranjeni otkako je mirovni sporazum iz Minska stupio na snagu 15. februara.

Predsjednici Rusije, Ukrajine, Francuske i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su u februaru niz mjera u cilju zaustavljanja vojnih sukoba na jugoistoku Ukrajine, u kojima je ubijeno više od 6.000 ljudi od aprila 2014. godine.

Sporazum iz Minska, između ostalog, predviđa prekid vatre koji je stupio na snagu na istoku Ukrajine 15. februara, a među 13 tačaka tog dokumenta su i razmjena zarobljenika po principu "svi za sve", dodjeljivanje specijalnog statusa jugoistočnim regionima Donjeck i Lugansk i ustavne reforme.

Preporučujemo za Vas