Bafet: Konstruktivan izlazak Grčke iz eurozone

"Ako svi shvate da pravila nešto znače i ako članice eurozone dođu da opšteg dogovora o fiskalnoj politici, to bi mogla biti dobra stvar", kazao je Bafet
0 komentar(a)
Voren Bafet, Foto: Beta/AP
Voren Bafet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.04.2015. 08:30h

Izlazak Grčke iz eurozone mogao bi biti konstruktivan za taj blok, ocijenio je ugledni ulagač i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, Voren Bafet.

"Ako Grčka napusti eurozonu, to možda ne bi bilo loše za euro", kazao je Bafet za televiziju CNBC.

To bi, kako je objasnio, moglo navesti članice eurozone da postignu bolji dogovor o fiskalnoj politici.

Uz Grčku, ni mnoge druge članice eurozone ne poštuju fiskalna pravila o budžetskom deficitu i javnom dugu, prenosi SEEbiz.

"Ako svi shvate da pravila nešto znače i ako članice eurozone dođu da opšteg dogovora o fiskalnoj politici, to bi mogla biti dobra stvar", kazao je Bafet, koji je u 50 godina, koliko je na čelu firme Berkšir Hetvej, od male tekstilne kompanije u problemima stvorio ogromni konglomerat, koji danas vrijedi više od 300 milijardi dolara.

Osim na dužničke probleme Grčke, koji bi je mogli dovesti do bankrota i izlaska iz eurozone, Buffett se osvrnuo i na situaciju u SAD-u.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) priprema se za povećanje kamatnih stopa, dok Evropska centralna banka (ECB) vodi izuzetno labavu monetarnu politiku, zbog čega dolar već mjesecima jača u odnosu na euro. Pritom cijene evropskih dionica snažno rastu, a američkih stagniraju, dok se kamate u eurozoni kreću na rekordno niskim nivoima.

Bafet je, na pitanje novinara što bi učinio da je na čelu Fed-a, odgovorio kako ne bi značajnije povećao kamate.

"Ekonomska situacija je prilično dobra, ali bi me brinulo šta će biti sa tokom kapitala, ako značajnije povećam kamate, dok su u Evropi kamate negativne", kazao je Baft.

Bonus video: