Otmičari turskog tužioca bili prerušeni u advokate

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, Erdogan je rekao da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru". On je obećao da će poboljšati zaštitu državnih službenika
0 komentar(a)
Mehmet Selim Kiraz, Foto: Reuters
Mehmet Selim Kiraz, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2015. 09:54h

Turska policija danas je ispitala dvadesetak pripadnika ekstremno ljevičarske grupe odgovorne za otmicu jednog tužioca, koji je podlegao povredama tokom policijske akcije njegovog oslobađanja.

Istanbulski tužilac Mehmet Selim Kiraz podlegao je sinoć povredama u bolnici nakon što je sa tri metka ustrijeljen u glavu, ali za sada nije poznato da li su ga ranili otmičari ili policija, tokom akcije.

"Hurijet" prenosi izjavu načelnika policije Istanbula Selamija Altinoka, da su specijalne snage počele operaciju oslobađanja tužioca u zgradi suda Čaglajan, kada se čula pucnjava.

"Naše snage postupale su strpljivo šest sati i preduzele sve neophodne bezbjednosne mere", rekao je on.

Sa otmičarima su vođeni šestočasovni pregovori, a Kiraz je zadobio teške povrede, kojima je kasnije podlegao u obližnjoj bolnici 'Florans Najtingejl', čiji su ljekari bezuspešno pokušali da mu spasu život.

Pozivajući se na svjedoke, Rojters je javio da se čula eksplozija i pucnjava iz zgrade i video dim, kao i dvoje ambulantnih kola koja napuštaju mjesto događaja.

Specijalne snage u operaciji su ubile dva otmičara, čiji su inicijali B.D. i S. Y.

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru". On je obećao da će poboljšati zaštitu državnih službenika.

Da je tužilac preminuo poslije akcije spasavanja potvrdio je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, međutim nije prenio nikakve šire informacije.

“Ovo je nešto što neće biti uzeto tek tako“, rekao je Erdogan.

Tužioca su oteli članovi Marksističke revolucionarne narodnooslobodilačke partije Front koji su ubijeni u akciji policije, pošto je prethodno istekao rok koji su dali za objavljivanje imena policajca odgovornog za smrt 15-godišnjeg Berkina Elvana.

Dječak je preminuo u martu prople godine poslije 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine.

Radikalni ljevičari su tužioca napali u njegovoj kancelariji, gotovo simultano sa velikim kolapsom u snabdjevanju električnom energijom u Istanbulu.

Iako za sada nema nikakvih preciznijih informacija, niti se nadležni oglašavaju, sumnja se da su radikalni ljevičari izazvali prekid snabdjevanja električnom energijom kako bi mogli da unesu oružje pored detektora za metal u zgradu Tužilaštva.

Bonus video: