Cipras: Grčka se ne slaže sa sankcijama Rusiji

Otkako je Ciprasova stranka, ljevičarska Siriza pobijedila na izborima, koaliciona vlada te i jedne male desničarske partije zastupaju bliže veze sa Rusijom i kritikuju pređašnje grčke vlade zbog dosljednog praćenja politike Evropske unije prema Moskvi
4 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 20:05h

Nova vlada Grčke ne slaže se sa uvođenjem sankcija Rusiji i želi da sa tom zemljom produbi trgovinske veze, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras prije posjete Moskvi koja je zakazana za sljedeću sedmicu.

Cipras je rekao za rusku novinsku agenciju Tass da su sankcije za njega "put kojim se nigdje ne stiže" i da je recipročni embargo Rusije na uvoz hrane iz Evropske unije "ozbiljno ugrozio" ekonomiju Grčke.

SAD i Evropska unija uvele su ekonomske sankcije Rusije zbog njenog anektiranja Krima, poluostrva u sastavu Ukrajine, i zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Moskva je uzvratila zabranom najvećeg dijela uvoza hrane sa Zapada.

Odmazda je negativno uticala na poljoprivredni izvoz Grčke u vrijeme kad se ta zemlja, opterećena uslovima međunarodnih kreditora, bori sa teškom finansijskom krizom.

Otkako je Ciprasova stranka, ljevičarska Siriza pobijedila na izborima, koaliciona vlada te i jedne male desničarske partije zastupaju bliže veze sa Rusijom i kritikuju pređašnje grčke vlade zbog dosljednog praćenja politike Evropske unije prema Moskvi.

"Prethodnih godina je nanijet udarac (grčko-ruskim) odnosima, pošto prethodne vlade moje zemlje nisu uradile ono što su mogle da se izbjegne ova, prema mom mišljenju, bezumna politika sankcija u vezi sa tenzijama u Ukrajini", rekao je Cipras i dodao da je rezultat ruski embargo koji je nanio "ozbiljnu štetu grčkoj ekonomiji".

"Ne slažemo se sa sankcijama. Vjerujemo da je to put kojim se ne stiže nigde. Sa moje tačke gledišta, potrebni su dijalog i diplomatija", dodao je Cipras.

Flertovanje Atine sa Moskvom izazvao je negativan odjek kod dijela saveznika grčke u EU, naročito nakon što je Criprasova vlada prvog dana pošto je imenovana javno osudila Uniju zbog zajedničkog saopštenja u vezi sa sankcijama prema Rusiji.

Francuska i Njemačka umanjuju važnosti Ciprasove posjete Moskvi 8. aprila tokom koje će se on sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bonus video: