Češka se oprašta od američkih vojnika koncertima i kamionom piva

Kolače i pivo donosili su vojnicima i mnogi Česi koji su iskoristili rijetku priliku da porazgovaraju sa američkim vojnicima, razgledaju borbena vozila, a djeca da se nekažnjeno pentraju na oklopne transportere strajker i prave "selfije"
77 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2015. 20:02h

Gotovo 20.000 žitelja Praga došlo je danas da pozdravi američki oklopni konvoj iz sastava NATO koji se, nakon tromjesečnih vojnih vježbi, vraća u Njemačku iz baltičkih zemalja i Poljske preko Češke.

Pražani su razgledali 118 borbenih vozila i pravili "selfije" sa američkim vojnicima iz konvoja, koji putujući drumovima 1.800 kilometara šalju poruku da SAD i NATO neće ostaviti na cjedilu istočnoevropske zemlje koje se plaše Rusije.

Glavni grad Češke se od Amerikanaca oprašta koncertima, prvo na otvorenom ispred kasarne a zatim uveče u pozorištu u gradu.

Konvoj je danas dobio i pojačanje, još jedno vozilo, kamion pun piva koji su vojnicima na početku koncerta predali predstavnici češko-njemačke privredne komore.

Kolače i pivo donosili su vojnicima i mnogi Česi koji su iskoristili rijetku priliku da porazgovaraju sa američkim vojnicima, razgledaju borbena vozila, a djeca da se nekažnjeno pentraju na oklopne transportere strajker i prave "selfije".

"Tu smo da sovjetskim trolovima na Fejsbuku pokažemo da nas ima više", poručio je tokom koncerta jedan od popularnih čeških pop muzičara i zvijezda David Koler.

"Masivna propaganda protiv konvoja na društvenim mrežama proizvela je nešto sasvim suprotno nego što je zamišljala. Masu ljudi je to naljutilo i aktiviralo da spontano po ovom nevremenu dođu da naprave fotografije i porazgovaraju sa vojnicima. Osjećam se zbog toga dobro", kazao je danas novinarima češki ministar odbrane Martin Stropnjicki.

On je zajedno sa premijerom Bohuslavom Sobotkom i načelnikom Generalštaba generalom Petrom Pavelom obišao danas američke vojnike.

"Zavoljeli smo vas od prvog trenutka kada smo prešli granice", kazao je sa koncertnog podijuma u Pragu jedan od komandata jedinica u konvoju a na neočekivano srdačnom dočeku konvoja zahvalio je u Plzenu i komandant konvoja Timoti Pejment.

Prema Pejmentovim riječima, doček u Češkoj bio iznenađujuće najsrdačniji od svih pet zemalja kojima je konvoj do sada prošao.

I danas su se u kasarnama kod konvoja i ispred američke SAD u Pragu pojavili protivnici NATO, antiratni i proruski aktivisti da transparentima poruče američkim vojnicima da su ubice, da je njihova zemlja agresor i da se nose kući.

Međutim, kao i prva dva dana, ti transparenti su se izgubili u moru američkih zastava u rukama Čeha.

Komandanti konvoja popodne su u Plzenu položili vijence na spomenik Hvala Ameriko i tako odali poštu američkim i belgijskim vojnicima koji su poginuli na kraju Drugog svjetskog rata pri oslobađanja tog grada na zapadu Češke i pograničja Čehoslovačke sa Njemačkom.

Većinu teritorije bivše Čehoslovačke u Drugom svjetskom ratu oslobodila je Crvena armija i u tim borbama je poginulo više od 150.000 crvenoarmejaca, kojima poštu namjerava da oda češki predsjednik Miloš Zeman na velikoj vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Konvoj sa 516 američkih vojnika sa 118 borbenih vozila i jednim kamionom piva napušta u srijedu ujutru Prag i premješta se u svoju bazu Vislek u Njemačkoj.

"Prolazak američkog konvoja kroz Češku poslao je saveznicima signal da u Češkoj traje podrška NATO. Konvoj je način da NATO izrazi podršku saveznicima a istovremeno da provjeri vještine koje se obično ne koriste", izjavio je danas u Bukureštu vrhovni komandant snaga NATO u Evropi američki general Bridlav.

Galerija

Bonus video: