Holandski pilot upozoravao: "Nepouzdano je u potpunosti vjerovati svom kopilotu"

Holandski pilot je u svom tekstu naveo i nekoliko slučajeva koji su se već dogodili, kao što je slučaj pilota "Etiopijan erlajnsa" koji je skrenuo avion sa linije ka Ženevi, ili pak slučajevi drugih pilota za koje se vjeruje da su namjerno oborili avion u prošlosti
3 komentar(a)
Džermanvings, Foto: Reuters
Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 14:10h

Dva mjeseca prije nego što je kopilot aviona "Džermanvingsa" po svemu sudeći namjerno u francuskim Alpima oborio avion, pri čemu je poginulo 150 ljudi, holandski pilot Jan Koheret je predvidio šta može da se dogodi u nekom avionu zbog bezbjednosnog sistema zatvaranja vrata kokpita, a scenario je identičan prošlonedjeljnom.

Koheret, koji leti za aviokompaniju "Emirejts", prije dva mjeseca je, u autorskom tekstu za publikaciju "Pilot en Vligtejg" (Pilot i avion), doveo u pitanje novi sistem bezbjednosti koji je uspostavljen u svim avionima poslije napada u SAD 11. septembra 2001. godine, prenose francuski mediji.

"Zahvaljujući ultrasigurnosnom sistemu zatvaranja vrata, više nije toliko teško da kopilot preuzme potpunu kontrolu u kokpitu i ostavi svog kolegu van kabine. Dovoljno je da sačeka da njegov kolega ode do toaleta i da ga zauvijek ostavi ispred kokpita", napisao je tada holandski pilot.

Koheret je naglasio da je nepouzdano u potpunosti vjerovati svom kopilotu.

"Ponekad se ozbiljno zapitam ko sjedi pored mene u kokpitu...Možda mu se upravo nešto dogodilo u životu što ne može da preboli?", istakao je on, dodavši da se nada da nikad neće naletjeti na zaključana vrata kokpita.

Holandski pilot je u svom tekstu naveo i nekoliko slučajeva koji su se već dogodili, kao što je slučaj pilota "Etiopijan erlajnsa" koji je skrenuo avion sa linije ka Ženevi, ili pak slučajevi drugih pilota za koje se vjeruje da su namjerno oborili avion u prošlosti.

Vrata pilotske kabine mogu se otvoriti jedino iznutra, a spolja samo uz pomoć sigurnosnog koda u slučaju da pilot izgubi svijest. Nažalost, moguće je promijeniti sigurnosni kod iznutra.

Jan Koheret je objasnio da u takvom slučaju pilotu ne preostaje ništa drugo nego da "sjedne među putnike i sačeka da vidi šta će se dalje dogoditi".

Kapetan koji je letio sa kopilotom "Džermanvingsa" Andreasom Lubicom (27) prošlog utorka pokušao je da se vrati u kokpit nakon što je nakratko iz njega izašao i to se čuje na snimku iz crne kutije, ali su njegovi pokušaji bili uzaludni s obzirom na novi sigurnosni mehanizam.

Koheret je na svom profilu na Fejsbuku nakon nesreće napisao da je "ovaj strašni scenario postao realnost".

Ultrasigurnosna vrata su počela da se ugrađuju nakon terorističkog napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Aviokompanije širom svijeta su nakon prošlonedjeljne nesreće počele da sprovode zakon po kome najmanje dvije osobe moraju uvek biti prisutne u kokpitu.

Bonus video: