Slučaj Lubic pokrenuo debatu o pravu na privatnost pacijenata

"Privatnost pacijenta je osjetljiva činjenica i za sve građane Njemačke ljudsko pravo", rekao je Montgomer, šef Medicinskog odbora
54 pregleda 4 komentar(a)
Andreas Lubic, Foto: Reuters
Andreas Lubic, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 19:17h

Sakriveni psihički problemi pilota Andreasa Lubica izazvali su debatu u Njemačkoj sa pitanjem - ima li pacijent pravo na privatnost.

Dirk Fišer, stručnjak za saobraćajnu politiku Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, rekao je da bi trebalo da se "popusti" sa strogom politikom tajnosti terapeuta kada se rade o osjetljivim oblastima pacijenata.

Profesionalci kao što su piloti bi trebalo da vode samo ljekari određeni od strane njihovih poslodavaca, rekao je Fišer za lokalni dnevniku Rajniše post.

On je dodao da bi takve ljekare trebalo osloboditi njihove obaveze tajnosti u komunikaciji sa poslodavcem i vazduhoplovnim vlastima.

Poslanik u njemačkom parlamentu Tomas Jarzombek, takođe iz Merkelove CDU, pozvao na formiranje komisije stručnjaka koja će razmotriti kako se nositi sa bolestima među onima čija su radna mjesta takva da u svojim rukama drže sudbinu mnogih ljudi.

Njemački Medicinski odbor ima jasnu etičku politiku o odnosu doktora i pacijenta - ljekari moraju da ćute o tome šta im je pacijent rekao u povjerenju ili kakvu terapiju daju.

Takvo pravilo važi čak i poslije smrti pacijenta i obuhvata čuvanje medicinske dokumentacije kao tajne i od članova porodice pacijenta, a ako se to pravilo prekrši uslovljeno je kaznom do godinu dana zatvora ili novčanom kaznom.

Prvi čovjek njemačkog Medicinskog odbora Frenk Ulrih Montgomeri pozvao je na oprez u preispitivanju politike.

"Privatnost pacijenta je osjetljiva činjenica i za sve građane Njemačke ljudsko pravo", rekao je Montgomeri.

Bonus video: