NISKE PLATE

Štrajk u rezidenciji kraljice Elizabete II?

Predstavnici sindikata ističu da su radnici Vindzora ne samo loše plaćeni, već da se od njih stalno traži da obavljaju dodatne poslove bez novčane nadoknade, kao što je organizovanje turističkih posjeta zamku koji je u 11. vijeku, nadomak Londona, sagradio Vilijam Osvajač
64 pregleda 1 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 17:44h

Osoblje dvorca Vindzor, jedne od tri zvanične rezidencije kraljice Elizabete Druge, prijeti štrajkom, zahtjevajući povišicu plata.

Sindikat javnih službenika (PCS), koji predstavlja 120 od 200 zaposlenih u zamku, saopštio je da će glasanjem svojih članova, koji će biti obavljeno 14. aprila, biti odlučeno da li će se stupiti u štrajk.

Predstavnici sindikata ističu da su radnici Vindzora ne samo loše plaćeni, već da se od njih stalno traži da obavljaju dodatne poslove bez novčane nadoknade, kao što je organizovanje turističkih posjeta zamku koji je u 11. vijeku, nadomak Londona, sagradio Vilijam Osvajač.

"Skandalozno je da osoblje bude tako loše plaćeno i da se od njega očekuje da besplatno obavlja zadatke koji kraljevskoj porodici donose profit", izjavio je Mark Servotka, generalni sekretar PCS-a, prenose britanski mediji.

U sindikatu navode da bi najavljeni protest mogao da se sastoji u odbijanju radnika da obavljaju zadataka koji nisu predviđeni ugovorom o radu, "što bi moglo da ima znatan uticaj na kvalitet usluga posjetiocima".

"Bila bi to prva ovakva akcija na nekom od kraljevskih posjeda", ističu sindikalci, podsjećajući da zaposleni u Vindzoru zarađuju 14.400 funti (19.600 eura) godišnje, što je "ispod minimuma za pristojan život".

Kraljica Elizabeta Druga obično provodi vikende u Vindzoru gdje, takođe, organizuje zvanične večere i bankete. Svake godine ona u zamku boravi mjesec dana u vrijeme Uskršnjih praznika.

Preporučujemo za Vas